CASTELLANO | ENGLISH

Joan Fuster

Joan Fuster, un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX, va ser declarat Escriptor de l’Any 2022 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Durant tot l’any s'editen diverses publicacions i se celebren nombroses activitats en homenatge a l’escriptor de Sueca.

Amb els lemes «Sant Vicent Ferrer, valencià universal» i «Projecció europea d’un sant valencià», els treballs materialitzats en l’efemèride del sis-cents aniversari de la seua mort contribuïxen a posar en relleu la importància literària, humana i intel·lectual d’este valencià universal.

Edició commemorativa no venal d’Edicions 62 a càrrec de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb motiu de la designació de Joan Fuster com a Escriptor de l’Any 2022. El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) posa esta edició de Diccionari per a ociosos a disposició de la vintena de clubs de lectura que organitza, i fornix els lots bibliogràfics que acompanyen les exposicions itinerants. Esta activitat és fruit d’un acord de col·laboració entre l’AVL i el COBDCV.

Traducció al castellà, a càrrec de Maria Rosich i amb pròleg de Mercedes Cebrián, de l’obra de Fuster Sagitari, publicada per primera vegada l’any 1985. Sagitario és fruit de la col·laboració entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’editorial Rayo Verde.

Durant l’Any Fuster, algunes de les paraules que es publiquen diàriament en la Paraula del Dia de l’AVL estan dedicades a explicar termes que formen part del lèxic relacionat amb l’autor, com ara aforisme, ironia, oci, insolència, nosaltres, fuster o consciència.

Fruit d’una invitació del director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, el 12 de gener del 2023 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va depositar en la Caja de las Letras de la seu central del Cervantes, com a mostra simbòlica del llegat de Joan Fuster, el llibre d’aforismes Judicis finals i una foto de l’autor fent una carassa. Es tracta del primer escriptor en valencià que forma part d’este espai.

Diverses institucions unixen esforços per a fer realitat l’espectacle «Cent de Fuster», celebrat al Teatre Principal de València el 23 de novembre del 2022 amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor.