Joan Fuster, un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX, va ser declarat Escriptor de l’Any 2022 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Durant tot aquell any es van editar diverses publicacions i es van celebrar nombroses activitats en homenatge a l’escriptor de Sueca.

 


L’exposició itinerant «Joan Fuster, una vida il·lustrada», formada per catorze panells amb textos de Salvador Ortells i dissenyada per Estudi Grafema, anava acompanyada d’un fullet explicatiu breu i d’un lot bibliogràfic que se cedia a la biblioteca del centre que acollia la mostra, que va estar disponible fins al 31 de març del 2023.

Material didàctic al voltant de l’obra literària de Joan Fuster dirigit als cursos d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. Amb el disseny final de Daniel Olmo com a il·lustrador i maquetador, la guia didàctica Una invitació a llegir Joan Fuster, número 16 de la col·lecció Didàctica de l’AVL, és un treball de l’escriptor i mestre Josep Antoni Fluixà.

Amb dibuixos de Daniel Olmo seguint el guió escrit per Josep Antoni Fluixà, el còmic Una excursió al Museu Joan Fuster repassa els fets més destacats de la biografia de Joan Fuster aprofitant el fil conductor d’una visita escolar a l’Espai Joan Fuster de Sueca.

Volum en coedició de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la Institució Alfons el Magnànim que reunix la producció poètica de Joan Fuster. Salvador Ortells és l’autor del pròleg i el curador de l’edició de Joan Fuster: poesia completa (1945-1987) seguint la proposta d’uns cicles temàtics que posen de manifest la vigència de la poesia vitalista de l’autor.

A cura de Salvador Ortells i amb il·lustracions de Sime Llicer, esta edició d’Abans que el sol no creme… de Joan Fuster (1a ed. 1969) va ser fruit de la col·laboració entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Sueca.

Edició commemorativa no venal d’Edicions 62 a càrrec de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb motiu de la designació de Joan Fuster com a Escriptor de l’Any 2022. El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) va posar esta edició de Diccionari per a ociosos a disposició d’una vintena de clubs de lectura i va fornir els lots bibliogràfics que acompanyaven les exposicions itinerants. Esta activitat va ser fruit d’un acord de col·laboració entre l’AVL i el COBDCV.

Traducció al castellà, a càrrec de Maria Rosich i amb pròleg de Mercedes Cebrián, de l’obra de Fuster Sagitari, publicada per primera vegada l’any 1985. Sagitario va ser fruit de la col·laboració entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’editorial Rayo Verde.

Traducció a l’anglés de Consells, proverbis i insolències (1a ed. 1968) a càrrec de la lingüista nord-americana Mary Ann Newman. Prologada per l’escriptor també estatunidenc Adam Gopnik, Final Judgements va ser fruit de la col·laboració entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Fum d’Estampa Press. El dia 1 de desembre del 2022 es va presentar en el Juan Carlos King of Spain Center de Nova York amb una intervenció telemàtica de la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, i amb la presència de Newman i de Gopnik, i també de la directora general del Llibre i Promoció de la Lectura del Ministeri Cultura i Esport, María José Gálvez, i de l’escriptor Kirmen Uribe, tots ells moderats per Jordana Mendelson, directora del centre novaiorqués.

Durant l’Any Fuster, algunes de les paraules publicades diàriament en la Paraula del Dia de l’AVL van estar dedicades a explicar termes que formen part del lèxic relacionat amb l’autor, com ara aforisme, ironia, oci, insolència, nosaltres o consciència.

Fruit d’una invitació del director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, el 12 de gener del 2023 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va depositar en la Caja de las Letras de la seu central del Cervantes, com a mostra simbòlica del llegat de Joan Fuster, el llibre d’aforismes Judicis finals i una foto de l’autor fent una carassa. Es tracta del primer escriptor en valencià que forma part d’este espai.

L’exposició «Joan Fuster en el seu temps», no sols va presentar la personalitat i l’obra de l’assagista valencià, sinó que també va donar a conéixer el seu entorn i la seua època a través d’obres d’art, fotografies, llibres, revistes i documentació procedents dels fons reunits per l’autor i actalment conservats a l’Espai Joan Fuster de Sueca. En conjunt, una selecció completa de testimonis directes i emocionants d’un treball esforçat i d’una trajectòria memorable. La mostra, instal·lada en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València, es va poder visitar entre el 21 de novembre del 2022 i el 19 de març del 2023.

El cicle «Converses amb Joan Fuster» va començar el 23 de març a Lleida amb la conversa «Revisitant l’escriptor de Sueca» entre Joan Francesc Mira i Enric Sòria, en el marc del Festival de Poesia de Lleida, i va finalitzar el 15 de novembre a Castelló de la Plana amb la conversa «El meu Joan Fuster» entre Vicent Pitarch i Vicent Salvador. A més dels dos municipis esmentats, «Converses amb Joan Fuster» va visitar també les localitats d’Alacant, València, Barcelona, Sueca, Girona, Palma, Sant Cugat del Vallès i Gandia.

El cicle de conferències «Mirades sobre Fuster» es va organitzar gràcies a la col·laboració entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat de València. L’acadèmic Joan Francesc Mira el va inaugurar amb la conferència «Un país, un escriptor immens i un canvi d’època» el 18 de novembre del 2021, i Damià Pons el va tancar el 24 de novembre del 2022 amb la conferència «Relació de Fuster amb els escriptors mallorquins». A més de Joan Francesc Mira i Damià Pons, hi van participar també Salvador Ortells, Anna Esteve, Antoni Furió, Maribel Guardiola, Vicent Manuel Salvador, Vicent Soler, Empar Marco, Antoni Seva, Emili Casanova i Enric Sòria.

Jornades de formació per al professorat d’ESO i Batxillerat interessat a conéixer la figura de l’escriptor valencià. Fetes en col·laboració amb el Cefire Específic de Plurilingüisme, l’Espai Fuster, el Centre del Carme Cultura Contemporània i la Universitat d’Alacant, les jornades «Ensenyar Fuster», coordinades per Vicent Rodríguez, M. José Martínez Borjas i Carme Manuel, es van celebrar els dies 3 i 4 de juny del 2022 al Centre del Carme Cultura Contemporània de València, i els dies 14 i 15 d’octubre a la seu universitària Ciutat d’Alacant de la Universitat d’Alacant.

Diverses institucions van unir els seus esforços per a fer realitat l’espectacle «Cent de Fuster», celebrat al Teatre Principal de València el 23 de novembre del 2022 amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor.