CASTELLANO | ENGLISH

Escriptors valencians de l’exili

Amb motiu de la celebració de l’Any dels Escriptors Valencians de l’Exili, durant el 2023 l’AVL promou l’aparició de diverses publicacions i la celebració d’activitats dirigides a difondre el paper destacat dels artistes i intel·lectuals valencians que hagueren d’emprendre el camí de l’exili durant la llarga dictadura de Franco.

 


L’exposició itinerant «Escriptors valencians de l’exili», coordinada per Josep Palomero i dissenyada per l’estudi Espirelius, està formada per dotze panells que expliquen la tragèdia que va afectar els milers i milers de ciutadans que van haver d’abandonar el país en busca d’asil per por de la repressió subsegüent al desenllaç de la Guerra Civil de 1936-1939. Instal·lats en diferents països d’acollida, molts dels valencians exiliats van poder participar en diverses iniciatives de caràcter associatiu que els van permetre mantindre vius els lligams emotius i culturals que els unien a la seua pàtria enyorada.

Destinada principalment a l’alumnat de l’etapa educativa de Batxillerat, la guia didàctica Escriptors valencians exiliats del 1939. L’últim exili valencià, preparada pel professor i escriptor almassorí Pasqual Mas i Usó, planteja activitats tant de caràcter lingüístic i literari com històric i social per a donar a conéixer alguns dels autors valencians exiliats durant el franquisme: Angelí Castanyer, Josep Castanyer, Carles Esplà, Emili Gómez Nadal, Gaetà Huguet, Juli Just, Artur Perucho, Francesc Puig Espert, Serafí Salort i Max Aub.

Amb guió de Vicente Muñoz Puelles i dibuixos de Daniel Olmo Boronat, el còmic La cançó del bedoll. Una família en l’exili té com a fil conductor el relat de l’experiència vital d’una escriptora que explica la història d’una xiqueta de la guerra que, com tants altres fills dels vençuts en la Guerra Civil, hagué de ser evacuada en busca de protecció lluny de les fronteres del propi país.

Coedició de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la Institució Alfons el Magnànim – CVEI, a cura de Francesc Pérez Moragón, del llibre El País Valencià i els altres (1a ed. 1972), d’Emili Gómez Nadal (València, 1907 – Valença d’Agen, 1993), intel·lectual valencià compromés políticament que va viure exiliat a França des de l’any 1939 i fins a la fi dels seus dies. El País Valencià i els altres és una profunda reflexió de l’autor sobre la condició valenciana feta a partir de la seua visió com a historiador i polític, una reflexió motivada per la realitat del moment en què va escriure el llibre i amb la mirada posada en el futur del seu poble.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua organitza, en col·laboració amb el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el cicle de conferències Escriptors Valencians de l’Exili, en el qual participen, entre altres, l’escriptora Marta Passarrodona («Elles també hi eren: les dones i l’exili de 1939», 27 d’abril del 2023), la historiadora Irene Ballester («Memòries d’oblit: coratge i esperança en l’art de les exiliades valencianes», 25 de maig del 2023) o el professor i exacadèmic Lluís Meseguer («Els exilis valencians», 3 d’octubre del 2023).