CASTELLANO | ENGLISH

Vicent Andrés Estellés

Considerat un dels grans poetes europeus, Vicent Andrés Estellés va ser l’Escriptor de l’Any en 2012. La seua transcendència literària, intel·lectual, social i cívica ha influït en tots els àmbits de la societat valenciana. Hui continua sent un referent per a milers i milers de valencians.

 


Coordinada per Josep Palomero i dissenyada per Víctor Ballester, l’exposició itinerant «Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i d’esperances» està formada per dotze panells que expliquen la trajectòria vital i la producció literària de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993), autor d’una obra lírica monumental, rica i variada que l’ha convertit en el poeta valencià més prolífic, més llegit i més popular de tots els temps.

Preparada per Tomàs Llopis, Antoni Espí i Isidre Crespo, amb la guia didàctica Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i d’esperances, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua vol contribuir a difondre en les aules —i amb això a projectar socialment— la figura i l’obra del gran poeta de Burjassot. Estructurada en tres unitats (destinades, respectivament, als dos cicles d’Educació Secundària Obligatòria i al Batxillerat), les diferents lectures i activitats proposades proporcionen diversos instruments útils per a revisitar Estellés i per a donar a conéixer molts aspectes de l’autor i de la seua producció fins ara inexplorats.

Amb guió i dibuixos de Jesús Huguet, el còmic Vicent Andrés Estellés. La clau que obri tots els panys repassa la biografia de l’autor a través de la trajectòria vital d’una jove que va créixer acompanyada dels versos de qui, com ella mateixa afirma, «és el gran poeta del poble valencià modern, de la nostra realitat, de la nostra lluita quasi constant».

La bibliografia sobre Vicent Andrés Estellés, malgrat ser ja densa i extensa, mancava encara d’una panoràmica sistemàtica de la seua obra com a retaule de gèneres diversos i com a producte d’unes tradicions poètiques que l’autor va saber assimilar i transformar en una lírica suggestiva i innovadora. El present treball, dirigit per Vicent Salvador i Manuel Pérez Saldanya, es proposa contribuir a omplir aquell buit bibliogràfic amb un conjunt d’aportacions de destacats estudiosos i crítics literaris al voltant de la figura i de l’obra de l’escriptor de Burjassot. Amb L’obra literària de Vicent Andrés Estellés. Gèneres, tradicions poètiques i estil, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua oferix una reflexió d’ampli abast orientada a configurar la consideració d’Estellés com a gran poeta contemporani, no sols en el marc de la nostra literatura, sinó en el del cànon literari internacional.

La poesia d’Estellés sembla gaudir d’una qualitat líquida que li permet adaptar-se a qualsevol partitura: composicions de música contemporània, cant coral, cançó d’autor o músiques populars de tota classe de gènere i filiació, accepten de bon grat els versos estellesians que imposen la seua visió del món i la seua força expressiva a qualsevol ritme i melodia amb què se servisquen. Ho podem comprovar en la present antologia, que recull un bon mostrari de musicacions del poeta de Burjassot realitzades sobre gèneres populars: una col·lecció de cançons que recorre els darrers quaranta anys de la nostra història cultural i que evidencia, a més de l’impacte incessant que ha tingut l’obra d’Estellés en l’àmbit de la Cançó, la seua enorme i redoblada incidència actual.

La València de Vicent Andrés Estellés. Mirada d’un poeta, amb poemes de Vicent Andrés Estellés i fotografies de Mateo Gamon, és una proposta de ruta literària per la ciutat de València dissenyada per Isabel Anyó Andrés, que ens oferix una nova visió d’una ciutat no sempre ben coneguda, on els versos del poeta es transformen en imatges que ens il·lustren situacions, anècdotes i històries viscudes. L’itinerari engloba en un mateix projecte diferents tipus d’expressions artístiques, com són l’arquitectura, l’escultura, la pintura i la poesia. Pretén ser una via interessant d’aproximació a la història, la cultura i el patrimoni valencià a través de les paraules d’Estellés.

Pobles del Mural conté una selecció, a cura d’Honorat Ros i Pardo, de poemes inclosos en la magna obra de Vicent Andrés Estellés Mural del País Valencià, la crònica poètica estellesiana dels moments cabdals del poble valencià, «el cant general del meu País», en paraules d’Estellés; un cant que el poeta de Burjassot va escriure assumint la veu del poble des del poble, des del seu major orgull: ser poble, ser un entre tants.

Produït per Televisió Valenciana amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el documental de Matilde Alcaraz i Vicent Andrés Estellés: cronista de records i d’esperances, 

Josep Palomero, comissari de l’exposició, ens oferix en este vídeo una visita guiada a la mostra organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua «Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i d’esperances», que es va poder contemplar en el Centre del Carme de València entre el 27 de novembre del 2012 i el 19 de març del 2013.

Poemes de Vicent Andrés Estellés recitats per Reis Juan («Dama d’anit, no voldria enutjar-vos»), Tomàs Llopis («Vaig fent el trist catàleg, el meu nocturn catàleg»), Manel Rodríguez Castelló («El procés») i Vicent Camps («M’has dit que vols saber la meua edat»).