CASTELLANO | ENGLISH

NOTA EXPLICATIVA

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua es complau en presentar un instrument informàtic per a facilitar a la ciutadania el coneixement i l’accés a les publicacions històriques, de caràcter periòdic, en valencià. El repositori oferix un nombre significatiu de periòdics i revistes anteriors a la Transició Democràtica, quasi tots en col·leccions íntegres.

 

Per a fer-ho, hem comptat amb la inestimable col·laboració de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, de la Generalitat Valenciana, que ens ha facilitat algunes de les col·leccions per a la digitalitzar-les. En altres casos, trobaran enllaços a les col·leccions ja digitalitzades per la Biblioteca Valenciana Digital (BIVALDI), de la Generalitat Valenciana. També cal agrair els enllaços a col·leccions que es troben en el web de la Fundació Josep Irla. Finalment, s’ha d’agrair, de manera especial, la generositat de l’acadèmic Alfons Vila que ha posat a disposició de la institució col·leccions personals que no es poden trobar en altres arxius.

 

Tenim el desig de continuar prestant este servici a la societat, en general, i als investigadors, en particular. La nostra aspiració és que els usuaris puguen trobar reunides en un sol colp d’ull totes les publicacions històriques disponibles, i, al mateix temps, seleccionar-les amb criteris geogràfics o cronològics a través de la ferramenta de busca de l’aplicació. A més, la quasi totalitat de les publicacions disposen de sistema de reconeixement de text.

 

Hi ha ja un nombre considerable de publicacions -entre elles, les més significatives-, però no estan totes encara. Esperem localitzar-ne i completar-ne més, a pesar de la dificultat que comporta trobar col·leccions senceres o rellevants. Per això, agrairíem molt la col·laboració de les persones que disposen de col·leccions senceres o de números solts que puguen millorar les col·leccions incompletes. Entre tots podrem proporcionar a la societat el coneixement del nostre patrimoni hemerogràfic en la llengua pròpia.