CASTELLANO | ENGLISH

Carmelina Sánchez-Cutillas

«Des de les fronteres del silenci», com diu el vers de Carmelina Sánchez-Cutillas i lema de l’any dedicat a l’escriptora, els treballs promoguts per l’AVL que veuen la llum entre el 2020 i el 2021 permeten redescobrir una de les figures més destacades del panorama literari valencià del segle XX.

 


Amb disseny gràfic d’Espirelius, coordinada per la Comissió de l’Escriptora de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas (M. Isabel Guardiola Savall, Verònica Cantó Doménech, Immaculada Cerdà Sanchis i Tudi Torró Ferrero) i amb el suport dels comissaris externs Joan Borja Sanz i M. Àngels Francés Díez, l’exposició itinerant «Carmelina Sánchez-Cutillas. “Des de les fronteres del silenci”» està formada per dotze panells que expliquen la trajectòria vital i la producció literària de Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1921 – València, 2009), una escriptora del tot singular en el marc de les lletres valencianes contemporànies. En la seua itineràncai, la mostra anava acompanyada d’un llibret explicatiu amb textos de Joan Borja i M. Àngels Francés.

Preparada per Joan Borja Sanz i M. Àngels Francés Díez, la guia didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas. «Des de les fronteres del silenci» va destinada, en particular, a l’alumnat de llengua i literatura de Batxillerat i, en general, a totes aquelles persones interessades a conéixer la figura de l’escriptora, com a historiadora i estudiosa del costumisme valencià, com a poeta, com a narradora i com a dona rebel i compromesa amb la identitat cultural valenciana, en el context de la geografia literària mediterrània.

Amb guió i dibuixos d’Esperança Martínez, el còmic Carmelina Sánchez-Cutillas repassa la biografia de l’escriptora coneguda i reconeguda, sobretot, com a autora de Matèria de Bretanya (1976), una de les creacions més delitoses, delicades i sorprenents del panorama literari valencià del segle xx

Sovint s’ha dit i s’ha repetit que «Carmelina Sánchez-Cutillas és l’autora de Matèria de Bretanya». L’afirmació, òbviament, és indisputable. Però igualment incontrovertible és el fet que Carmelina Sánchez-Cutillas no és només l’autora de Matèria de Bretanya. L’edició de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua de l’obra completa de Carmelina Sánchez-Cutillas contribuïx a posar-ho de manifest. Perquè, més enllà de Matèria de Bretanya, Carmelina Sánchez-Cutillas és l’autora de poemaris tan estimables com Un món rebel (1964), Conjugació en primera persona (1969), Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’amic i amada (1980), així com també dels reculls poètics Joiosa guardaDe la cendra i la flama i Màxim desert nostre, i d’altres composicions poètiques diverses. Però també pel cantó de la prosa, a part de Matèria de Bretanya (1976), Carmelina va bastir una obra estimabilíssima: una obra diversa i voluminosa —en bona part inèdita o dispersa i de difícil localització—, que bé mereixia ser reunida i posada a l’abast del públic. La publicació de Carmelina Sánchez-Cutillas: obra completa va ser el colofó daurat de les activitats promogudes per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua durant els anys 2020 i 2021 per a donar compliment al nomenament de Carmelina Sánchez-Cutillas com a Escriptora de l’Any 2020.

Publicat com a número 24 de la col·lecció Recerca de l’AVL, el present volum és una aproximació coral a la figura i l’obra de la gran escriptora valenciana del segle xx, Carmelina Sánchez-Cutillas, que dona compte de la condició de «dona rebel» de l’autora en relació amb el seu context vital, sense deixar d’atendre els diferents vessants de la seua capacitat creativa: el d’alquimista de versos, el d’historiadora, el de marmessora de la memòria col·lectiva en Matèria de Bretanya, etc. Des de diferents angles, perspectives i interessos, les aportacions de Maria Lacueva, Rosa Roig, Àngels Gregori, Margarida Castellano, María de los Ángeles Herrero, Joan Borja, Maria Àngels Francés, Enric Balaguer, Anna Esteve, Margalida Pons, Víctor Labrado, Vicent Salvador, Anna Moner, Pepa Guardiola, Gràcia Jiménez, Joaquim Espinós, Irene Mira-Navarro i Amparo Pons contribuïxen en esta monografia a redefinir el lloc preeminent que correspon a Carmelina Sánchez-Cutillas en el marc de les lletres valencianes contemporànies, i a elevar la veu de l’autora, en la complexa simfonia de la universalitat, «des de les fronteres del silenci» fins a la utopia d’un món més culte, més solidari, més igualitari, més sensible i més plural.