CASTELLANO | ENGLISH

L’AVL reivindica la figura universal de sant Vicent Ferrer amb un congrés internacional a València

‘Este congrés internacional demostra la dimensió universal de Vicent Ferrer, que sis segles després de la seua mort l’obra i la imatge del sant valencià ha sobreviscut al pas del temps’. Amb estes paraules el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, justificava la importància de la fita vicentina en l’acte d’inauguració celebrat hui en la capella del Sant Calze de la catedral de València.

 

 

El Congrés ‘Sant Vicent Ferrer, projecció europea d’un sant valencià’, amb motiu de la seua designació com a Escriptor de l’Any, constituïx el colofó a la programació d’actes promoguts enguany des de la institució normativa per a “exaltar i aprofundir” en el coneixement del predicador que, en les acaballes de l’Edat Mitjana, va tindre “una gran influència tant en el terreny religiós com també en l’àmbit polític i eclesiàstic”.

En absència del cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha intervingut en l’acte inaugural el degà de la catedral, Emilio Aliaga, que ha expressat la satisfacció de la seu metropolitana per acollir el congrés, justament en la capella on sant Vicent va impartir teologia. ‘Sant Vicent va ser un personatge excepcional, universal i únic que va saber transmetre els valors cristians i humans en les seues predicacions’

Després, el professor de la Universitat de València Albert Hauf, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i del comité científic, s’ha referit a la importància de les tres jornades d’este congrés, que compta amb la participació d’especialistes europeus de la màxima solvència científica i investigadora en l’obra escrita pel dominic valencià. Hauf ha agraït l’esforç i la voluntat de l’AVL per homenatjar ‘l’escriptor que parlava’.

La conferència inaugural ha estat pronunciada pel professor Francisco Gimeno, coordinador del congrés i comissari de l’exposició ‘Vicent Ferrer: un predicador de la tardor medieval’, que ha repassat exhaustivament els aspectes més destacats de la trajectòria política i eclesiàstica del religiós, centrada en el Comprimís de Casp i en el Cisma d’Occident, com, a partir del 1399, en el gran predicador de masses amb un especial do de llengües.

La inauguració del congrés ha comptat amb l’assistència d’autoritats civils, eclesiàstiques, militars, culturals i acadèmiques valencianes, a més del quasi centenar de congressistes i convidats a l’acte. La sessió del matí ha acabat amb l’exposició que recull diferents sermons vicentins en valencià, una bíblia del mateix predicador, diferents documents i publicacions del sant, i pintures del segle XVI, obres de l’Arxiu de la Catedral.

El congrés continua esta vesprada en el Centre Cultural de La Nau amb les conferències d’Alfonso Esponera, professor de la Facultat de Teologia de València, i de Carlo Delcorno, de la Universitat de Bolonya, que tractaran l’ofici de predicador i la predicació medieval, respectivament. La primera jornada finalitzarà amb la inauguració de l’exposició de la Biblioteca Històrica de la Universitat i amb una visita guiada per la València vicentina.