CASTELLANO | ENGLISH

L’AVL presenta la memòria del 2022 en les Corts

La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, acompanyada per la secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà, ha lliurat la memòria de la institució del 2022 a les Corts. El document entregat a la presidenta del parlament valencià, Llanos Massó, recull tota l’activitat desplegada durant el 2022 per la institució normativa del valencià.

Entre les actuacions internes de l’AVL, la memòria testimonia l’elecció de Verònica Cantó com a presidenta de l’Acadèmia i la Junta de Govern, amb Joan Rafael Ramos en la vicepresidència, Immaculada Cerdà en la secretaria, i Artur Ahuir i M. Àngels Francés com a vocals, l’11 de març.

La labor filològica es va centrar en el treball lexicogràfic de revisió del Diccionari Normatiu Valencià (DNV) i en la incorporació de gran nombre d’entrades en el Portal Terminològic Valencià (Porterval). El DNV va rebre una mitjana diària de més de 50.000 consultes, que sumen 19 milions de consultes en tot l’any. Des de febrer del 2014, quan es va posar el DNV en línia, s’han superat els 113 milions de consultes. L’any 2022 les consultes telemàtiques fetes pels usuaris al Porterval foren 145.586. Des del 2016, any en què es posà en funcionament, se n’han fet 701.541. En l’aplicació informàtica CIVAL (Corpus Informatitzat del Valencià), repertori de més de 20.000 textos escrits des del segle XIII fins als nostres dies, es van realitzar 121.826 consultes durant l’any 2022. Des del 2016, any que es posà en funcionament, hi ha hagut 796.655 consultes.

També cal destacar que es va aprovar l’actualització de l’obra Criteris per a la fixació de la toponímia valenciana. A més, l’Acadèmia va atendre la petició del canvi de nom del  municipi de Beniardá per Beniardà; va emetre un informe relatiu a la forma en castellà del topònim riu de Montnegre, i va informar favorablement sobre la rectificació dels topònims la Font d’en Carròs i la Font d’en Besora.

L’any de Joan Fuster i Lletres Compartides

L’any 2022, la celebració de l’Escriptor de l’Any fou dedicada a Joan Fuster. L’obra i la vida de l’assagista de Sueca va recórrer 101 municipis gràcies a l’exposició itinerant «Una vida il·lustrada». Així mateix, el Centre Cultura Contemporània del Carme (a València) va acollir la mostra «Joan Fuster en el seu temps». Es va traduir al castellà l’obra Sagitari i a l’anglés Consells, proverbis i insolències sota el títol Final Judgements. A més, conjuntament amb la Institució Alfons el Magnànim es va editar la Poesia completa. Així mateix, es van organitzar el cicle de conferències «Mirades sobre Fuster» en el Centre Cultural La Nau, de la Universitat de València, i 14 taules redones amb el títol «Diàlegs amb Fuster», amb la col·laboració del Pen Club, que es van fer per tot l’àmbit lingüístic.

La memòria també recull la posada en marxa del projecte Lletres Compartides, consistent en la difusió d’escriptors valencians en les Illes Balears i Catalunya, i viceversa. El programa el du a terme l’AVL juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca.

En el terreny de la col·laboració amb altres institucions, durant este exercici es van firmar diferents convenis amb les universitats valencianes: amb la Universitat d’Alacant, per a incloure un portal institucional de l’AVL en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes; amb la Universitat de València, per a dur a terme la quarta fase de l’Arxiu Audiovisual de la Paraula, i amb la Universitat Jaume I de Castelló, es va acordar la creació de la col·lecció Ariadna de traducció de clàssics llatins i grecs al valencià.

Així mateix, es van establir convenis amb les diputacions de València i Castelló per a desplegar accions conjuntes destinades a la promoció del valencià. Els ajuntaments de Dénia, Vinaròs, Alzira i Benicarló també es van sumar als convenis singulars de col·laboració amb l’AVL.

Cursos i jornades

Pel que fa al curs d’estiu per als alumnes dels lectorats que organitza l’AVL

amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, l’any 2022 va poder tornar a ser presencial, després de dos anys en format telemàtic a causa de la pandèmia. Així mateix, es va celebrar la XIII edició del curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger, coorganitzada entre la Xarxa Vives, l’Institut Ramon Llull i l’AVL.

Durant el 2022, l’Acadèmia va celebrar diverses jornades destinades a especialistes en diferents matèries. Així, la Secció de Terminologia va organitzar una jornada en què es va fer una aproximació a l’ús del valencià en l’àmbit jurídic. En el Monestir de Sant Miquel dels Reis ─seu de l’AVL─, es van reunir els responsables de les oficines AVIVA, en la III Jornada de Servicis Lingüístics. Alcoi va acollir, el mes de novembre, la XV Jornada d’Onomàstica, en què es va parlar d’excursionisme i toponímia de les comarques de l’Alcoià i el Comtat. I, dins del cicle d’homenatge a escriptors actuals, l’Acadèmia va celebrar una jornada al voltant de l’obra del poeta Jaume Pérez Muntaner.