L’Acadèmia Valenciana de la Llengua organitza la jornada «A la mesura de les teues coses», dedicada a la poetessa Teresa Pascual (Gandia, 1952). Des del 2010, la institució coordina cada any una jornada d’homenatge a un escriptor actual, amb l’objectiu de reconéixer la seua trajectòria literària.
En la trobada participaran editors, poetes, crítics i estudiosos que fa anys que seguixen l’evolució poètica de l’autora. Tots ells reflexionaran sobre quatre aspectes fonamentals de l’obra de Pascual. En primer lloc, l’entesa entre la filosofia i la poesia com a vasos comunicants. Després, la predisposició de la mirada: com ha anat configurant un univers personal, íntim, i una mirada universal. En tercer lloc, el llenguatge: l’ús del lèxic familiar. I, finalment, les influències, que beuen d’autores com ara Maria-Mercé Marçal i Ingeborg Bachman, cosa que li permet oferir un ventall de propostes temàtiques i formals riquíssim.
«És una autora indiscutible, un referent. Pascual fa anys que està creant escola amb els lectors, els autors i la crítica», expressa Àngels Gregori, secretària de la Secció de Documentació i Literatura.
Concert de Marina Rossell
La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, serà l’encarregada de presentar l’acte, que se celebrarà en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València el dijous 30 de novembre a partir de les 9.30 hores. El poeta Jordi Llavina obrirà la sessió de conferències amb «La filosofia lírica de Teresa Pascual». Seguidament, serà el torn de l’editor, traductor i poeta Jordi Cornudella, amb la xarrada «El món i el lloc exacte (Una relectura de l’obra de Teresa Pascual)». Abans de la pausa intervindrà la professora Antònia Cabanilles, que parlarà sobre «La falta i les memòries». Tancarà la sessió del matí el diàleg «Guarda’m el lloc», entre Teresa Pascual i Àngels Gregori.
Durant la vesprada tindrà lloc la conversa «Rebel·lió de la sal», amb Vinyet Panyella i la presidenta de la Secció de Documentació i Literatura, M. Àngels Francés; després es durà a terme la taula redona «A la mesura de les teues coses», amb la participació dels poetes Marc Granell, Lluïsa Julià, Susanna Lliberós, Gràcia Jiménez i Àngels Gregori, i un concert de la cantant Marina Rossell.
L’acadèmica Àngels Gregori convida a descobrir i redescobrir l’escriptora de Gandia. «Llegir Teresa Pascual és tornar a les arrels. En ella trobem l’essència de les coses més senzilles, més palpables. A més, ensenya que les emocions més íntimes, les mirades més properes, els gestos més quotidians són, en definitiva, d’abast universal», destaca Gregori.
Entre altres guardons, Teresa Pascual ha rebut el Premi Vicent Andrés de poesia (1988) per Les hores; el Premi Crítica Serra d’Or de poesia (2003), per El temps en ordre; el Premi de la Crítica Catalana de poesia (2009) per Rebel·lió de la sal, obra amb la qual també va obtindre el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (2009), i el Premi Manel Garcia Grau de poesia de la Universitat Jaume I (2011), per Herències.