CASTELLANO | ENGLISH

Acadèmics

Marín Jordà, Maria Josep

mariajosep.marin@avl.gva.es

1960, València (l’Horta)

Fou elegida acadèmica pel Ple de l’AVL el 12 de març del 2021.

Nomenament: Decret 19/2021, de 10 de juny, del president de la Generalitat (DOGV de 14.06.2021).

Presa de possessió: 16 de juny del 2021.

Activitat professional, acadèmica, cultural i literària

És professora titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València (2010) i membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2013).

Diplomada en Professorat d’EGB (especialitat Llengua Espanyola i Francés) per la Universitat de València (1980) i funcionària de la Generalitat Valenciana (1981), va exercir en diverses escoles públiques del País Valencià entre el 1981 i el 1991, amb el parèntesi d’un lectorat d’espanyol del Ministeri d’Educació i Ciència en el Lycée Molière de París (curs 1982-83). Llicenciada en Filologia Hispànica (secció Filologia Valenciana, 1993) i doctora en Filologia Catalana per la Universitat de València (2003, excel·lent cum laude), va obtindre el premi extraordinari de doctorat amb la tesi doctoral Discurs i gramaticalització: verbs de percepció usats com a marcadors discursius en el debat electoral, dirigida per la Dra. Maria Josep Cuenca. Ha estat també professora del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Universitat d’Alacant (1998-2001) i del Departament de Lingüística Aplicada de la Universitat Politècnica de València (2001-2010).

Com a docent universitària, ha impartit assignatures diverses des de diferents àrees de coneixement: lingüística general, llengua espanyola i filologia catalana. Ha estat professora del Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura literària de l’IIFV i, en l’actualitat, desenvolupa la seua tasca docent en els graus de Filologia Catalana i Traducció i Mediació Interlingüística de la UV. Ha impartit diversos cursos de formació per a professors, funcionaris de l’Administració pública i estudiants de postgrau.

El seu interés pels temes que relacionen els aspectes lingüístics amb l’actualitat sociocultural ha orientat la seua recerca cap a l’anàlisi del discurs i la pragmàtica, i s’ha centrat fonamentalment en el discurs polític i la llengua oral. En estos camps, ha abordat l’estudi de diversos mecanismes gramaticals i estratègies discursives (connectors textuals, marcadors discursius, noms encapsuladors, cortesia lingüística, argumentació…), des d’un punt de vista que partix de l’ús i busca comprendre la relació entre els diferents components lingüístics. La lingüística cognitiva i, més en concret, la teoria de prototipus i els estudis moderns sobre gramaticalització, han proporcionat el marc adequat per a este enfocament. Participa habitualment en congressos internacionals per a la difusió de la investigació lingüística i ha publicat un gran nombre d’articles de recerca en revistes nacionals i internacionals. Col·labora, com a avaluadora externa, amb diverses publicacions científiques i editorials de prestigi. Forma part del Grup d’Estudis de Pragmàtica i Anàlisi del Discurs (GrePAD) i la seua recerca sempre ha estat vinculada a projectes d’investigació finançats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Entre les seues publicacions, podem esmentar «Language Policy in the Valencian Autonomous Community» (en Watching One’s Tongue. Aspects of Romance and Celtic Languages, Liverpool University Press, 1996); «Una proposta gramatical per a la definició i la caracterització dels connectors» (Llengua & Literatura 9, 1998); «Verbos de percepción gramaticalizados como conectores. Análisis contrastivo español-catalán», amb M. J. Cuenca (Revista Española de Lingüística Aplicada, 2000); «Marcadors discursius procedents de verbs de percepció. Argumentació implícita en el debat electoral» (Quaderns de Filologia, 59, 2005); «Gramaticalització i funció discursiva dels verbs de percepció» (Caplletra, 38, 2005); «El discurso de J. M. Aznar antes y después del 11 M: Las marcas de primera persona en la entrevista política», amb À. Campos (ELUA, 2005); «Marcadores discursivos procedentes de verbos de percepción en el discurso afásico», amb B. Gallardo (Revista de Investigación Lingüística, VIII, 2005); «Estratègies d’inici de torn en el debat electoral», amb M. J. Cuenca (Journal of Catalan Studies, 9, 2006); «Political (im)Politeness: Discourse Power and Political Power in Electoral Debates» (Catalan Review, xxi, 2007); «Co-occurrence of discourse markers in Catalan and Spanish oral narrative», amb M. J. Cuenca (Journal of Pragmatics, 41, 2009); «Discurs polític i identitats (trans)nacionals», coordinat conjuntament amb L. Bracho, J. À. Mas i A. Montesinos (Quaderns de Filologia, 72, 2010); «Discourse Markers and Modality in Spoken Catalan: The case of (és) clar», amb M. J. Cuenca (Journal of Pragmatics, 44, 2012); «De l’atribució a la modalitat: construccions amb ‘és que’ en català oral», amb M. J. Cuenca (Caplletra, 52, 2012); «Emotividad y marcadores del discurso en narraciones orales», amb M. J. Cuenca, M. Romano i M. D. Porto (Oralia, 14, 2012); «Preguntas y preguntas: La gestión de la interacción en la entrevista política», amb V. Salvador (Comunicação Política e Económica, Universidade Católica Portuguesa, 2013); «L’encapsulació lèxica: cohesió, coherència i metadiscurs», amb J. Ribera (Caplletra, 64, 2018); «Lexical encapsulation and evaluation in parliamentary debate», amb J. Ribera (ELUA, 32, 2018); «Ethos y subjetividad en algunos editoriales sobre el 1-O» (Mutaciones discursivas en el siglo XXI: la política en los medios y en las redes, Tirant lo Blanch, 2019).

Ha fet alguna incursió en el camp de la traducció (català-espanyol i francés-català): La mirada del tahúr, Ediciones del Bronce, 1999 (F. Torrent 1997); La isla del holandés, Ediciones del Bronce, 2001 (F. Torrent, 1998); Tres estudis d’etnologia de la Cabília, PUV, 2009 (P. Bourdieu, 1972); «Un fenomen transcultural i específic alhora: el discurs populista», Quaderns de Filologia, 72, 2010 (P. Charaudeau, 2009).

Va ser directora de Caplletra. Revista Internacional de Filologia del 2012 al 2016, període en el qual va veure la llum la versió electrònica de la publicació. Entre el 2018 i el 2021, ha exercit de secretària del Departament de Filologia Catalana de la UV.