CASTELLANO | ENGLISH

Acadèmics

Gregori Parra, Àngels

angelsgregori@gmail.com

1985, Oliva (la Safor)

Fou elegida acadèmica pel Ple de l’AVL el 12 de març del 2021.

Nomenament: Decret 19/2021, de 10 de juny, del president de la Generalitat (DOGV de 14.06.2021).

Presa de possessió: 16 de juny del 2021.

Activitat professional, acadèmica, cultural i literària

Es va donar a conéixer en el món de la literatura l’any 2003, amb la publicació de Bambolines, que va meréixer el Premi Amadeu Oller per a jóvens poetes inèdits. El seu últim llibre, Quan els grans arbres cauen, va meréixer el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. Amb el títol de Deberíamos habernos quedado en casa, s’ha recollit una antologia de la seua obra en edició bilingüe. El seu últim títol publicat, Jazz (Proa, 2024), ha estat guardonat amb el Premi Cavall Verd al millor llibre de l’any 2023. La seua obra està traduïda al castellà, a l’anglés, al francés, a l’italià, a l’alemany, al croat i al portuguès, i ha participat en alguns dels festivals de poesia internacionals més reconeguts.

Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB) i doctora amb menció cum laude (UV), el seu principal àmbit d’investigació se centra al voltant de les geografies literàries aplicades a l’ensenyament, la narratologia de la ciutat, el discurs urbà i les diferents formes de desplaçament. Ha participat en nombrosos congressos i ha publicat diversos articles acadèmics sobre la funció del gènere poètic en l’aula i l’ús de les noves tecnologies com a ferramenta de millora de l’educació literària. Actualment és professora col·laboradora en la UOC.

Destaca la seua tasca en l’àmbit de la gestió cultural al capdavant d’alguns organismes, dirigint diversos festivals literaris i coordinant programació literària de diverses institucions. L’any 2005 va crear la Poefesta, un festival literari de referència que l’any 2018 va ser reconegut amb el Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura i l’any 2023 amb el Premi Difusió de l’AELC.

Ha dirigit la Fundació Francisco Brines, encarregada de la preservació del llegat literari del poeta i de la difusió i promoció del gènere poètic des de la seua creació en 2019 fins al 2023. Ha estat presidenta del PEN (2018-2022), organisme d’escriptors que vetla per la defensa dels drets lingüístics, els autors empresonats i la lliure circulació d’idees.

L’any 2022 va formar part del Comité Assessor del Ministeri de Cultura per a la Fira del Llibre de Frankfurt 2023, any en què Espanya era el país convidat. Ha estat comissària de l’exposició «Francisco Brines: la certidumbre de la poesía», en motiu de la concessió del Premi Cervantes. L’any 2023 va comissariar la Velada Lorca a la ciutat de Nova York, organitzada pel Ministeri de Cultura dins la Feria Internacional del Libro de Nueva York. L’any 2024 ha estat nomenada comissària de l’Any Estellés en motiu del centenari del poeta.

Participa en diversos mitjans de comunicació i col·labora regularment en el suplement de cultura Posdata del diari Levante-EMV.

Formació acadèmica

Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB). Màster en Gestió Cultural (UOC). Màster en Investigació en Didàctiques Específiques (UV). Diploma d’Especialització d’Educació Lectora i Literària en el segle xx (UV). Doctora cum laude en Didàctiques Específiques (UV).

Obra

·    Bambolines. Barcelona: Edicions Galerada, 2003

·    Llibre de les brandàlies. Barcelona: Edicions 62, 2007

·    New York, Nabokov & bicicletes. Alzira: Edicions Bromera, 2010

·    Quan érem divendres. Barcelona: Meteora, 2013

·    Quan els grans arbres cauen. Alzira: Edicions Bromera, 2018

·    Deberíamos habernos quedado en casa (antologia poètica amb traducció de Neus Aguado). Barcelona: Godall Edicions, 2021

·    Jazz. Barcelona: Proa, 2023

Reconeixements

·    Premi Amadeu Oller per a joves poetes 2003

·    Premi Ausiàs March de Poesia de Gandia 2007

·    Premi Alfons el Magnànim de Poesia 2010

·    Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona 2013

·    Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot 2018

·    Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2019

·    Premi Josep Maria Llompart – Cavall Verd al millor llibre de l’any 2023

Comissariats i càrrecs de gestió

·    Comissària de la Setmana de la Poesia de Barcelona (2017-2019)

·    Directora de la Nit de Poesia de Sant Cugat (2015)

·    Comissària del Festival Internacional de Poesia de Lleida (des del 2018 fins al 2023)

·    Directora de la Poefesta – Festival de Poesia d’Oliva (des del 2005 fins a l’actualitat)

·    Coordinadora de l’Encontre d’Escriptors de la Mediterrània de la Mostra Viva de València (des del 2019 fins a l’actualitat)

·    Presidenta del PEN (des del 2018 fins a l’actualitat)

·    Directora de la Fundació Francisco Brines (des del 2019 fins al 2023)

·    Comissària de l’exposició «Francisco Brines: la certidumbre de la poesía» (Ministeri de Cultura / Universidad de Alcalá de Henares / Generalitat Valenciana, 2021)

·    Comissària de la «Velada Lorca», organitzada pel Ministeri de Cultura en la Feria Internacional del Libro de Nueva York (2023)

·    Comissària de l’Any Estellés

Tasca docent

·    Professora associada Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat de Magisteri (UV), 2014-2018

·    Professora col·laboradora en el TFM del Màster de Gestió Cultural (UOC), des del 2014 fins a l’actualitat.

·    Professora col·laboradora del Grau en Llengua i Cultura Catalanes (UOC), des del 2019 fins a l’actualitat

·    Professora col·laboradora en el TFG del Grau de Cultura i Literatura (UOC) , des del 2020 fins a l’actualitat

Articles i publicacions acadèmiques (selecció)

·    Llegir i escriure la ciutat. Una proposta d’educació literària a partir dels espais urbans en l’obra poètica de Marta Pessarrodona. Tesi doctoral, UV, 2015

·    «El bressol dels clàssics. Escenaris del Segle d’Or de la cultura catalana», dins Revista de Catalunya, 123, 2008

·    «Poesia i entorn: una proposta poètica com a eina per a la millora de la competència literària», dins Investigación e innovación en educación superior. València: UV, 2015

·    «L’ús de les noves tecnologies per tal de millorar l’educació poètica a l’aula a través de les geografies literàries», dins Retos en la adquisición de las literaturas y de las lenguas en la era digital. València: UPV, 2015

·    «La biografia com a alteritat», dins Aproximació a l’altre / An approach to the other. Amsterdam: John Benjamins, 2015

·    «La planificació i la realització d’una ruta poètica com a proposta de millora de l’educació literària i com a eina d’integració en l’entorn», dins Ítaca. Revista de Filologia, 2016.

·    Cartografiar el verso. Usos de las nuevas tecnologías en el desarrollo de las rutas literarias para la mejora de la educación literaria. Ciudad Real, 2017

·    «Uso de las TIC para la mejora de la educación literaria a través de un itinerario poético virtual basado en las geografías literarias», en Educación lectora, Madrid: Síntesis, 2018.

·    «La poètica urbana de Marta Pessarrodona com a configuració d’una identitat pròpia», dins Per vells carrers de poble. Territori, marca, educació i patrimoni. Vic: UVIC, 2014.

·    «Tornar al lloc és rellegir», dins Feminismes. Subjectes del nou mil·lenni. Ed. Revista de Catalunya, 2019.

Edicions (selecció)

·    Mossegar-se la cua, de Manuel de Pedrolo: estudi preliminar i materials complementaris d’Àngels Gregori. Barcelona: Edicions 62, 2011.

·    Informe sobre la visibilitat dels escriptors valencians en els mitjans de comunicació. ILC-PEN, 2013.

·    EXIT. Revue de Poésie. Poésie catalane: les voix ne dorment jamais. Edició a càrrec de Francis Catalano i Àngels Gregori. Québec: Éditions Gaz Moutarde, núm. 58, 2010.

·    A favor nostre (Antologia poètica de Marta Pessarrodona). Selecció i pròleg d’Àngels Gregori. Barcelona: Godall Edicions, 2019.

·    Exilios cruzados / Exilis creuats (La literatura catalana i argentina a l’exili). Edició a càrrec d’Àngels Gregori. València: Vincle editorial, 2019.