CASTELLANO | ENGLISH

ressaca

[04/11/2020]

El sentit més general de la paraula ressaca actualment està associat al malestar que algú experimenta després d’haver ingerit una quantitat excessiva de begudes alcohòliques. Els símptomes més habituals solen ser mal de cap, mal de panxa, vòmits, set intensa, sensació de debilitat, alteracions nervioses…

Per analogia amb els estats d’eufòria i depressió que produïx la ingesta de begudes alcohòliques, el mot ressaca se sol usar també per a referir-se a les conseqüències que deriven d’algun esdeveniment, com per exemple la «ressaca electoral».

Però el sentit originari de la paraula ressaca feia referència al moviment de retrocés de l’aigua de les ones després d’haver arribat fins a la vora. Eixe moviment continu de flux i reflux de les aigües del mar ha donat peu a molts altres significats i ha servit d’inspiració per a fer moltes metàfores.

El vocable ressaca prové de la forma castellana resaca, derivada de sacar. Però que siga un castellanisme no vol dir que siga una forma incorrecta. No és l’origen d’una paraula sinó la seua receptivitat el que li dona carta de naturalesa.

Més informació…