CASTELLANO | ENGLISH

paraguaià

[22/06/2022]

La paraula paraguaià és, en primera instància, un gentilici que designa els naturals de Paraguai. En guaraní, la llengua dels pobladors autòctons d’este país sud-americà, Paraguay és un topònim que fa referència a la zona a on està emplaçada actualment la ciutat d’Asunción, la capital.

A més d’este significat, el mot paraguaià també s’usa, des de fa unes dècades, per a referir-se a una fruita semblant a la bresquilla, però amb una forma més plana i la polpa de color més blanquinós. Per això precisament, també és coneguda amb el nom de bresquilla plana (o préssec pla, segons la varietat dialectal), i també com a bresquilla xata (o xafada, o esclafada); en algunes comarques també s’han estés altres denominacions que incidixen en la similitud formal amb altres productes coneguts, com ara bresquilla del rotllet (o del bunyolet, o de la tomateta), i encara són constatables altres denominacions populars, com maricons, que pot ser són degudes a la creença que es tracta d’una varietat híbrida. Però no és així. La veritat és que esta fruita, coneguda en la terminologia científica amb el nom de Prunus persica var. platycarpa, és el resultat d’una mutació natural originada fa uns dos mil anys a la Xina. En anglés, de fet, és coneguda com a Chinese flat peach, al costat d’altres denominacions com donut (o doughnut) peach.

Més informació…