[08/10/2018]
La paraula mocadorà, pronunciada generalment [mokaoɾá], és una reducció de mocadorada, però se sol usar aquella forma popular per a referir-se a un regal que fan els hòmens a les seues parelles a València, el 9 d’octubre, dia de Sant Donís. Es tracta d’un mocador gran, dels que se solen utilitzar per a cobrir-se el cap o tapar-se l’esquena, on s’emboliquen uns dolços de massapà de diferents formes i colors que representen les fruites i les hortalisses de l’horta, al voltant de dos figures més grans anomenades piuleta i tronador.
Mocadorada és un derivat de mocador, format amb l’adjunció del sufix -ada, que denota quantitat, sobretot en referència al contingut d’un recipient. Es tracta d’un procés semblant al que ha servit per a formar paraules com poalada o carretada.
Esta tradició es remunta al segle XIX, si bé es fonamenta en una pràctica molt més antiga, consistent a obsequiar els visitants il·lustres de la ciutat amb vaixelles de ceràmica de Manises i Paterna que contenien dolços de sucre.