CASTELLANO | ENGLISH

llibre (3)

[22/04/2022]

Demà, dia 23 d’abril, se celebra el Dia del Llibre. Esta commemoració fou instaurada per la UNESCO en 1995; però abans, concretament des de 1930, a Catalunya ja hi havia el costum de regalar una rosa i un llibre per Sant Jordi. En part, esta bella tradició és l’origen d’esta celebració internacional; però, a més, en una singular coincidència, el dia 23 d’abril és també l’aniversari de la mort de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare, dos figures insignes del panorama literari.

Un llibre, des d’una perspectiva estrictament material, no és més que un conjunt de fulls plens de paraules que formen un volum; però, vistos en conjunt, els llibres ens han permés preservar el saber dels nostres avantpassats.

La mateixa paraula llibre és un exponent de la lluita dels humans contra la desmemòria. Procedix del llatí liber, que originàriament s’usava per a referir-se a la part interior de la corfa dels arbres. Els romans utilitzaven este suport per a escriure. Però, una vegada conegut el papir —més pràctic—, el mot llibre passà a designar el volum que agrupava el conjunt de papers. Per analogia, el llibre passà després a designar també una imatge digital formada per bits. El sentit originari de la paraula ha quedat totalment diluït amb tantes transferències semàntiques; però la seua essència es manté ben viva. El llibre, en el format que siga, condensa l’experiència de tots aquells que ens han precedit i, amb un gest solidari i generós, han volgut plasmar el seu saber o les seues fantasies en un text perquè uns altres les aprofiten o es recreen en la bellesa de les paraules que han sabut combinar.

Més informació…