Pronunciació: [gáza].
Definició:
1. f. TÈXTIL Tela molt clara i subtil, caracteritzada per la separació relativament gran entre els fils d’ordit i els de trama.
2. f. MED. Tela molt clara de fil o de cotó que s’usa, esterilitzada o impregnada d’una substància medicamentosa, com a apòsit asèptic. Gasa hidròfila.
3. f. AUDIOVIS. Cortina transparent col·locada entre la pantalla de cine i les cortines principals.
4. gasa de volta f. TÈXTIL Lligat destinat a evitar que els teixits de gasa es destrien en esvarar els fils d’ordit sobre els de trama.
Etimologia:
La paraula gasa té un origen incert, com tants altres vocables que ens han arribat per camins tortuosos. Sembla que prové de l’àrab qazz, i este, al seu torn, del persa gaz o kaž, que significava ‘seda crua’. Però també s’ha apuntat que és molt possible que el nom d’este teixit estiga relacionat amb la regió de Gaza (Palestina), a on tradicionalment es fabricaven estos teixits.
Primera documentació: segle XVIII.
Citacions:
«L’últim mosquit de la nit tafanejava darrere de la mosquitera de gasa fina amb un zumzeig desesperat.» (Vicent Ortega: Diumenge de Glòria.)
«[…] mentrestant la nit havia tapat amb una fina gasa semitransparent el seu cos com si fóra una hurí […]» (Joan Baptista Durà: Els anys apàtrides.)
Castellà: gasa.
Anglés: gauze.
Francés: gaze.
Italià: garza.
Portugués: gaze.