[17/05/2022]
La gran majoria dels plats de cuina tenen, en els seus orígens, un caràcter local fins que, per algun motiu —siga pel reconeixement del seu valor gastronòmic o siga per altres raons més o menys casuals—, passen a expandir-se per altres territoris. Així ha passat, per exemple, amb la paella, la pizza o l’hamburguesa, que ara són plats coneguts per tot arreu.
No és este el cas del figatell, evidentment. Encara és una menja poc coneguda. Però, sent un menjar típic originari d’algunes comarques valencianes meridionals, cada vegada està més present en les cartes de molts restaurants. Es tracta d’una espècie de mandonguilla de carn de forma aplanada, elaborada amb magre i fetge de porc, que va embolicada amb la xarxa del mesenteri animal i adobada amb diverses espècies.
Però en cuina hi ha poques coses que siguen realment d’un lloc exclusivament. El mateix nom de figatell sembla que, en realitat, prové de l’italià fegatello, diminutiu de fegato, ‘fetge’. En la cuina corsa també tenim, provinent del mateix origen, el figatellu, un embotit típic elaborat amb fetge de porc.
La nostra cultura està basada en l’intercanvi. Som àvids receptors i donants generosos. I estes concomitàncies nominals posen de manifest eixos vincles històrics amb altres pobles. Però, tinga l’origen que tinga esta paraula, la bona qüestió és que, en el cas que no hagen menjat mai figatells, no desaprofiten l’oportunitat de tastar esta exquisidesa si se’ls presenta l’ocasió.