arboç

[08/11/2017]

Amb el nom de arboç es designa un fruit de forma esfèrica, de dos o tres centímetres de diàmetre, amb la textura de l’epicarpi granulosa. Externament és de color roig, i l’interior, groc. El fruit, de gust dolç, és comestible, si bé es recomana no menjar-ne molts seguits, ja que una ingesta massiva pot arribar a provocar embriaguesa. Esta creença popular es fonamenta en el fet que el fruit conté etanol. De fet, el segon component del tàxon de l’arbocer, Arbutus unedo, procedent de l’expressió llatina unum tantum edo, significa ‘menjar-ne només un’. En valencià, la variant més habitual és alborç, alteració produïda per influència de l’article àrab.

En la mitologia grega hi havia la creença que el primer arbocer brotà de la sang del gegant alat Gerió, mort per Hèrcules. La seua capacitat de rebrotar, fins i tot després d’incendis, el convertí en un símbol d’immortalitat.

Més informació…