CASTELLANO | ENGLISH

amnistia

Pronunciació: [amnistía].

Definició:

f. DRET Perdó general d’actes delictius atorgat per llei. Concedir l’amnistia general.

Etimologia:

Paraula provinent del grec amnēstía, a on tenia el significat de ‘oblit’. S’havia format per l’anteposició del prefix privatiu a- a mnéme, ‘memòria’, mot procedent de l’arrel indoeuropea men-, relacionada amb processos mentals, i que ha donat lloc a vocables com ment, mentir, mnemotècnic o amnèsia, entre molts altres.

En el sentit en què s’utilitza actualment la paraula amnistia, de decisió emanada dels poders públics que extingix el caràcter penal de determinats actes, fou usada per primera vegada l’any 405 a. C. per Trasibul, militar grec que, després de derrocar el Govern dels anomenats Trenta Tirans que s’havia instaurat a Atenes arran de la seua derrota davant d’Esparta en la Guerra de Peloponés, manà un oblit general de tot el que havia passat com a gest de reconciliació.

Amb tot, la seua recuperació en valencià —i, en general, en la majoria de les llengües romàniques— vingué de la mà del francés. La primera llei d’amnistia francesa, que establia una amnistia general tant per als revolucionaris com per als contrarevolucionaris, és de 1791.  

Primera documentació: segle XVII.

Citacions:

«És enorme la responsabilitat dels partits que han estat artífexs de tan clamorosa victòria; no és prou, ni molt manco, per a salvar esta responsabilitat, els cops d’efecte pràctic donats amb l’amnistia.» (Francesc Bosch i Morata: El País Valencià, 1936)

«El cap del Govern, Calomarde, reaccionari pur, fou substituït per Zea Bermúdez, reialista en la línia del despotisme il·lustrat, que l’any 1832 decretà una àmplia amnistia dels lliberals.» (Manuel Sanchis Guarner: La ciutat de València, 1972)

«En tot cas, a banda de dedicar misses i rosaris als difunts, d’assotar-se amb deixuplines o d’anar a les processons a genollons, d’encendre llànties el dia de les ànimes i d’altres devocions i ajudes, hi ha el recurs sobirà de la indulgència, de l’amnistia generosa.» (Joan F. Mira, «Desemparats», La condició valenciana, [2006], 2014)

Castellà: amnistía.

Anglés: amnesty.

Francés: amnistie.

Italià: amnistia.

Portugués: amnistia.

Més informació…