CASTELLANO | ENGLISH

‘Xivito’ i ‘brascada’, entre les novetats lexicogràfiques del DNV del primer trimestre del 2024

El Diccionari Normatiu Valencià s’actualitza tots els mesos, normalment l’últim divendres de cada mes, que és quan l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sol celebrar el Ple lingüístic, on es valoren les propostes de les seccions de Lexicografia i Gramàtica i de Terminologia. En el primer trimestre del 2024 s’han fet algunes incorporacions especialment interessants per la seua actualitat sociopolítica, com són ara el substantiu gentrificació i el verb gentrificar, d’ús cada vegada més freqüent en els mitjans de comunicació, i que fan referència al procés de transformació socioeconòmica d’una àrea urbana, generalment popular o degradada, caracteritzada per la rehabilitació urbanística i arquitectònica de la zona i el desplaçament progressiu de la població original per una altra amb més poder adquisitiu i pel turisme.

 

També s’ha ampliat el semantisme de certes paraules tradicionals, que es plasmen en el diccionari amb noves accepcions. Un dels recursos més habituals per a fer esta ampliació és l’habilitació de noves categories gramaticals. Això s’ha fet, per exemple, amb el substantiu estrela, que, tot i que tradicionalment s’ha usat com a substantiu, ha passat finalment a assimilar un valor adjectival. Ara justament que tenim en perspectiva una successió de campanyes electorals —al País Basc, a Catalunya i a Europa— es veu clarament la utilitat d’estos eixamplaments semàntics en casos com, per exemple, una proposta estrela, que s’usa en este context per a referir-se a una de les mesures proposades per una determinada formació política sobre la qual s’ha focalitzat la seua campanya electoral per la transcendència que es creu que pot tindre per als ciutadans.

 

També s’ha ampliat el significat del substantiu explosiu per a poder referir-se a algun fet que pot comportar conseqüències importants, com quan s’usa en al·lusió a un càrrec públic o a algun personatge famós dient que ha fet unes declaracions explosives, és a dir, que han tingut un gran impacte mediàtic.

 

Seguint este mateix fil, també tenim com a innovació lexicogràfica una nova accepció del verb impactar, que, ja en si, és un anglicisme recent (començà a usar-se durant els anys huitanta del segle XX, com a adaptació del verb to impact), però el seu ús no sols s’ha consolidat en el transcurs de les últimes dècades, sinó que ha anat creixent amb nous sentits figurats. Si en un primer moment el seu significat estava restringit a l’àmbit dels explosius, actualment també s’utilitza amb el sentit de ‘produir, una circumstància o un fet, un efecte en algú o en alguna cosa que fa que canvie de comportament’, com quan es diu, en referència a un mitjà de comunicació, que Buscaven una notícia que impactara en l’opinió pública amb l’objectiu d’alterar el resultat de les eleccions. En el fons, tot són metàfores del sentit recte de les paraules. Com també ho és la nova accepció incorporada al DNV en la paraula soroll per a referir-se a un fet que ha tingut una gran repercussió pública.

 

És també especialment remarcable el canvi aprovat respecte al gentilici de Segart. És una proposta del mateix Ajuntament, que demanà que, en compte de segardí es diguera segartí, tal com ho diuen habitualment els veïns del poble, i així és, efectivament, com s’ha aprovat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, si bé s’ha optat per no suprimir la forma segardí, perquè té també una important tradició d’ús, i sempre és útil que, si algú troba en algun text esta forma, sàpia que es tracta d’una variant que s’ha usat històricament per a referir-se als naturals d’este municipi del Camp de Morvedre.

 

Cal destacar també, en esta ressenya de les novetats lexicogràfiques de l’últim trimestre, la incorporació al Diccionari Normatiu Valencià de les paraules xivito i brascada, que són els noms de dos entrepans que han aconseguit una gran popularitat en molts bars i restaurants valencians.

 

Finalment, també convé cridar l’atenció sobre la incorporació d’algunes locucions d’ús habitual, com tancar l’aixeta, usada per a indicar que s’ha deixat de donar diners o proporcionar els recursos necessaris per a poder realitzar una activitat o per a continuar mantenint un determinat tren de vida, o tornar-se xirivia, que se suma a moltes altres que ja teníem en el diccionari per a indicar que algú es comporta de manera extravagant, separant-se de les pautes de comportament que solen considerar-se «normals», com tornar-se carabassa, perdre la xaveta, beure’s l’enteniment o perdre l’enteniment.

 

Totes estes novetats no són més que algunes de les que s’han aprovat en l’últim trimestre. N’hi ha moltes més. Si les voleu veure totes, les teniu disponibles a un toc de clic.