CASTELLANO | ENGLISH

Onomàstica revisa i aprova els fullets de la Vall d’Ebo, Elx, Bigastre i Balones

Durant el primer trimestre del 2024, la Secció d’Onomàstica de l’AVL ha continuat la tasca de normalització de la toponímia i l’antroponímia, que són part del patrimoni fonamental per als valencians. Estos són alguns dels treballs i activitats que s’han desplegat en els últims mesos.

 

  1. Fullets de la col·lecció «Toponímia dels Pobles Valencians»

La Secció d’Onomàstica ha revisat i aprovat els fullets de:

  • la Vall d’Ebo
  • Elx
  • Bigastre
  • Balones

 

  1. Informes d’antroponímia

Pel que fa a l’antroponímia, per a facilitar la valencianització en el Registre Civil, a petició dels interessats, s’han elaborat:

  • 17 informes de cognom (Jordà, Cerdà, Anyó, Banyuls, Sebastià, Català…)
  • 24 de nom (Marc, Jordi, Gemma, Carles, Àngels, Glòria, Carme…)
  • 3 sobre la inclusió de la conjunció i entre els cognoms

En estos anys de funcionament l’AVL ha propiciat la normalització de més de 2.500 antropònims valencians.

 

  1. Informes de toponímia

– A petició de l’Ajuntament, s’ha elaborat l’informe sobre el topònim major Balones.

– A petició de l’Ajuntament, s’ha elaborat l’informe sobre la toponímia menor del terme municipal de Balones.

– A petició de l’Ajuntament, s’ha elaborat l’informe sobre el topònim major Sanet i Negrals.

El mapa de la denominació oficial dels municipis valencians queda conformat amb les dades següents:

 

ZONA VALENCIANOPARLANT

Normalitzats: 343

No normalitzats: 20

Bilingües: 33

 

Municipis amb denominacions no normalitzades

Els municipis que no tenen el nom oficial normalitzat són: Albuixech, Algueña, Beniflá, Cañada, Cervera del Maestre, Forcall, Hondón de los Frailes, Moncada, Muro de Alcoy, Palma de Gandía, Ráfol de Salem, San Antonio de Benagéber, San Rafael del Río, Sanet y Negrals, Santa Magdalena de Pulpis, Sierra Engarcerán, Todolella, Turís, Vall d’Alba i Zorita del Maestrazgo.

 

Municipis amb denominacions bilingües

Els municipis que tenen el nom oficial bilingüe són: Alacant / Alicante, Alboraia / Alboraya, Alcoi / Alcoy, les Alqueries  /  Alquerías del Niño Perdido, Benicàssim / Benicasim, Borriana / Burriana, el Camp de Mirra  /  Campo de Mirra, Elx / Elche, el Fondó de les Neus /  Hondón de las Nieves, Llucena  /  Lucena del Cid, Moixent / Mogente, Monòver / Monóvar, Montitxelvo / Montichelvo, Montroi / Montroy, Nàquera  /  Náquera, Orpesa  /  Oropesa del Mar, l’Orxa  /  Lorcha, Peníscola / Peñíscola, el Pinós  /  Pinoso, el Poble Nou de Benitatxell  /  Benitachell, Sagunt / Sagunto, Sant Jordi  /  San Jorge, Sant Vicent del Raspeig  /  San Vicente del Raspeig, Suera / Sueras, la Torre de les Maçanes  /  Torremanzanas, les Useres  /  Useras, la Vila Joiosa  /  Villajoyosa, Vilafranca  /  Villafranca del Cid, Vilallonga / Villalonga, Xàbia / Jávea, Xilxes / Chilches, Xixona / Jijona i Xodos / Chodos.

 

  1. Actualització del Vocabulari de noms de persona

A proposta de la Secció d’Onomàstica, s’actualitza la versió digital del Vocabulari de noms de persona amb el canvi del nom Annanies per Ananies, atés que en la tradició bíblica este prenom s’escriu amb una n. En este sentit, cal aclarir que l’antropònim ens arriba de la cultura clàssica, especialment del llatí, escrit també amb una n.

 

  1. Participació en cursos i jornades

Verònica Cantó, presidenta de l’AVL, inaugura el III Congrés Toponomasticon Hispaniae, celebrat en la Facultat de Filologia de la Universitat de València els dies 9, 10, 11 i 12 d’abril.

En este congrés, Josep Martines i Maite Mollà presenten les ponències «Toponímia i història del lèxic. Un acostament des del Migjorn» i «Toponímia aràbiga de Bicorb», respectivament.

La Secció d’Onomàstica s’encarregarà de la publicació de les actes d’este congrés.

 

  1. Incorporació de nous gentilicis

A proposta de la Secció d’Onomàstica s’incorpora en les obres normatives de l’AVL el gentilici segartí, segartina per als habitants del poble de Segart. El gentilici segardí, segardina continua constant en el DNV, però com a segona forma.

La Secció d’Onomàstica proposa al Ple de la institució que s’incorpore el gentilici mascareller, mascarellera en les obres normatives de l’AVL, per a referir-se als habitants del llogaret de Mascarell (Nules), ja que este adjectiu és d’ús habitual entre els habitants de la zona.

 

  1. Compareixença en la Secció d’Onomàstica

El dia 21 de març del 2024 té lloc la compareixença del Sr. Mario Chichi, de la Universitat de Palerm, en la reunió de la Secció d’Onomàstica. La seua intervenció té per títol «Toponomastica popolare siciliana: metodi e prospettive». En la seua ponència es poden observar els paral·lelismes entre el projecte toponímic sicilià i el valencià.

 

  1. Nomenclàtor Toponímic Valencià

S’ha treballat en el disseny d’una ferramenta informàtica que puga dur a terme l’anàlisi, el desenvolupament, la construcció i la instal·lació d’un sistema que transmeta la informació del Nomenclàtor Toponímic Valencià al servidor web de l’AVL, així com la consulta via web d’esta informació.

El disseny d’esta aplicació contempla la incorporació d’una consulta simple i una consulta avançada, que permeta als usuaris obtindre informació sobre qualsevol aspecte inclòs en el nomenclàtor. També està prevista la incorporació d’un formulari de suggeriments, mitjançant el qual els usuaris podran enviar les seues propostes de correcció o incorporació de topònims.