CASTELLANO | ENGLISH

Les xarxes socials també parlen en valencià: Poblet.info

Aitor Muñoz

 

Des dels inicis de les xarxes socials, aquestes s’han popularitzat per l’abast dels seus missatges, que possibilita la comunicació directa entre milions d’usuaris de tots els racons del nostre planeta. Amb aquesta premissa, no és d’estranyar que la capacitat de difusió massiva haja fet que tendim a concebre les xarxes socials com un espai on comunicar-nos més enllà de les nostres fronteres. Resulta gratificant sentir que els missatges d’un mateix poden creuar qualsevol frontera i arribar molt més lluny d’on nosaltres apleguem físicament. Però tota aquesta voràgine mediàtica ha provocat que restem importància a la possibilitat d’arribar també als més propers, al fet que no tots els continguts de les xarxes han d’aspirar a la globalitat, perquè comunicar en una llengua que no siga l’anglès o el castellà també ha de ser vàlid. És per això que les xarxes socials també poden ser un espai on connectar amb la gent més pròxima, en la nostra llengua.

 

Fa quasi 10 anys, al 2015, van aparéixer els primers creadors de continguts de les xarxes socials que decidiren compartir les seues publicacions en llengua pròpia, en valencià. Uns anys més tard, a través d’un projecte universitari i amb el suport de Plataforma per la Llengua, naix Valentúbers, de la mà de Rosella Espinós. Aquesta iniciativa fou la primera revista digital que parlaria sobre els youtubers en valencià. Amb el pas del temps, i amb la pandèmia pel mig, van aparèixer nous creadors més enllà de les fronteres de YouTube: Instagram, TikTok, Twitch i els pòdcasts. És aleshores quan, després de la inactivitat de Valentúbers i la falta de visibilitat que les xarxes donaven a les creacions en valencià naix Poblet.info, de la mà d’Aitor Muñoz, l’autor d’aquest escrit.

 

A l’inici del 2021 es va publicar una notícia al web d’À Punt que em va fer adonar-me de la poca transcendència que els creadors valencians, i en valencià, estàvem tenint en la xarxa. El 13 de gener es publica la notícia Cinc streamers valencians que arrasen en Twitch: cap dels streamers mencionats compartia les seues creacions en la nostra llengua. És a partir d’ací que em pose mans a l’obra per crear un espai web que ens donara la visibilitat que pense que mereixem. Tan sols un mes més tard publique el web i À Punt ve a ma casa, a Altea, a gravar la notícia: Els creadors de contingut en valencià en les xarxes ja tenen el seu ‘poblet’.

 

Què és Poblet.info?

Aquest espai web naix com una mena de directori on poder trobar tots els creadors i creadores de les xarxes socials del País Valencià que creen i comparteixen les seues publicacions en valencià. D’aquesta manera, el web serveix perquè el públic puga trobar amb facilitat els continguts que les xarxes invisibilitzen per no estar en una llengua “més global”. A més, internament, aquesta iniciativa també ha de ser un punt de trobada per a companyes i companys creadors on puguen trobar el recolzament i l’ajuda d’altres usuaris que s’enfronten als mateixos reptes. I així va ser! Des del seu inici, l’afluència de visites al web i l’augment del nombre de creadors han evidenciat la necessitat d’aquest espai com a lloc de trobada de la creativitat valenciana a les xarxes socials.

 

En l’actualitat, el web acull unes 250 iniciatives categoritzades per plataformes o formats: YouTube, Instagram, TikTok, Twitch, pòdcast, revista digital, comunitats i tendes; i també per temàtiques: aprenentatge de llengua, ciències socials, música, literatura, humor i entreteniment, jocs, mems, actualitat, natura, fotografia i art, cine i sèries, i esports. Aquest últim espai, el de Temàtica, es va crear posteriorment, per tombar el mite que els continguts en valencià només parlen d’allò propi, que són continguts merament folklòrics. La realitat dels continguts de les xarxes és molt diversa, i així es pot comprovar en aquest espai.

 

Més enllà del web

Considere que el projecte Poblet.info és molt més que un espai web, ja que a través d’aquesta iniciativa han florit moltes altres idees que volen complir els mateixos objectius: donar visibilitat a la creació de contingut en valencià i vetllar per la professionalització dels creadors.

 

La Gala de la Creació de Contingut en Valencià naix l’any 2022, a través de la col·laboració de La Claveguera, Poblet.info i el suport d’ACICOM. Amb l’objectiu de ser la primera Gala al País Valencià que se centrara específicament en la creació de contingut de les xarxes socials, aquesta iniciativa ja s’ha celebrat en dues ocasions al Centre de Cultura Contemporània Octubre de València.

 

 

Aprén Twitch: Tutorials OBS Studio és l’únic contingut formatiu en valencià, un conjunt de tutorials que formen en matèria d’streaming per a la plataforma Twitch. Aquesta xarxa social és el principal espai de creació de contingut en directe, on els usuaris poden interactuar en temps real amb els seus espectadors. Endinsar-se en aquest tipus de continguts pot ser complex, però a través d’aquesta formació gratuïta es pretén que l’usuari siga capaç d’elaborar totes aquelles coses necessàries per començar l’aventura de Twitch. Aquesta iniciativa ha rebut el suport d’ACICOM i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

 

 

A més d’altres iniciatives en què hem col·laborat, com ara l’Acceleradora 2030 o la Fira Digital Gatzara, des de Poblet.info també creem informes sobre la presència dels continguts en valencià en les xarxes socials. En l’última publicació, Xifres sobre els continguts en valencià a les xarxes socials (2022-2023), establim una comparació en les estadístiques dels canals i iniciatives de Poblet.info per estimar la tendència positiva de la presència del valencià en les xarxes socials. Vegeu-ne un exemple:

 

 

Futur de Poblet.info

Com s’ha pogut comprovar al llarg de l’article, Poblet.info és tota una iniciativa que pretén donar la visibilitat que mereixen als creadors i creadores de contingut de les xarxes socials que conscientment generen les seues publicacions en valencià, coneixent les adversitats que això comporta. Vetllem pel progrés dels creadors cap a una professionalització de la seua tasca a través de formacions i iniciatives presencials. Però la realitat darrere d’aquesta iniciativa és que som dues les persones que ho gestionem tot: Aitor Muñoz, com a coordinador i fundador, i Xavier Calvo, a través de la gestió de la imatge i xarxes socials de Poblet.info. L’única entitat que, fins al moment, ha donat suport econòmic al nostre espai és el Diari La Veu del País Valencià, amb qui col·laborem amb la redacció de nombrosos articles d’actualitat del nostre àmbit per al seu mitjà digital.

 

Dins de les nostres capacitats, Poblet.info seguirà oferint noves iniciatives, informes i actualitzant el web perquè el públic puga conéixer tota la creativitat valenciana que s’estén pel món de les xarxes socials.