CASTELLANO | ENGLISH

L’AVL reunix un centenar d’escolars en el lliurament del II Premi Carme Miquel per l’ús del valencià

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va lliurar el II Premi Carme Miquel al foment de l’ús del valencià en els centres escolars el dissabte 2 de desembre del 2023. L’acte, celebrat en el monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l’AVL, va reunir un centenar de persones premiades en les tres categories que conformen els guardons.

 

Els primers a recollir el reconeixement de l’AVL van ser els representants del CEIP Mare de Déu de Gràcia de Biar, premiat pel projecte d’aula «Festa del rei Pàixaro». Miguel Francés, director del centre, i Leonor Sanjuán, coordinadora del projecte, van expressar a la institució l’agraïment per premiar un treball en el qual els escolars de cinc anys descobrixen en l’aula els elements d’esta celebració vinculada a la festa de Sant Antoni, per a representar-la a la resta de l’alumnat del centre. «El projecte contribuïx a fer que els més menuts valoren i cuiden la festa», van expressar mentre s’exhibia un vídeo amb la faena feta per l’alumnat per a representar la festa.

 

 

Des de Meliana, la directora de l’Escola Infantil Ninos, Ana Felguera, va recollir el primer premi al projecte d’etapa per la proposta «Per una escola en valencià des de l’inici». L’escoleta aposta pel valencià com a llengua vehicular de totes les activitats que es promouen, així com en la comunicació a través de les xarxes socials i amb tota la comunitat escolar. «En la primera infància és on comença tot i, per això, les professionals de l’Escola Infantil Ninos sentim la responsabilitat de ser proactives en la dinamització social i cultural. El valencià esdevé el pilar fonamental com  a vehicle d’informació, comunicació i, sobretot, de relació amb l’entorn», va subratllar Felguera.

 

 

Miquel Marín, coordinador del projecte «Ràdio Mirantbò» del CEIP Mirantbò de Callosa d’en Sarrià, premiat en la categoria de projecte de centre, i les alumnes Berta Molina i Ainhoa Devesa van fer una ferma defensa de la ràdio escolar per a garantir la pervivència de la llengua. «Cansades i fartes de la mateixa cançoneta que si el valencià desapareix i no val per a res, etc., vam decidir crear un mitjà de comunicació en què contar el nostre propi relat: Ràdio Mirantbò. Així, fa un any naixia, entre nyespros i minxos, una forma d’expressar el que pensem i sentim des de la vivència pròpia de la xicalla, des del fet local i amb uns fonaments clars com són el pensament crític, la diversitat, la coeducació i el valencià com a llengua vertebradora d’estos principis», va indicar Marín. «La ràdio és una manera de compartir la llengua del poble amb el poble. A la gent li agrada escoltar-nos perquè hui dia tots els programes de la televisió i la ràdio estan en castellà, llevat d’À Punt. També és el lloc on vam poder expressar la mort de Naia la nostra companya que va faltar fa quasi un any i per això volem dedicar-li este premi», van explicar Ainhoa i Berta.

 

 

Homenatge a la mestra Carme Miquel

 

El lliurament dels guardons es va convertir en un homenatge a la mestra Carme Miquel, peça clau perquè el valencià fora la llengua vehicular a l’escola.  «Iniciatives com esta servixen de llum quan apareixen les ombres. Llum com la que Carme Miquel va posar per tindre la nostra escola en valencià. El present i el futur de la cultura, de la ràdio i de la llengua és vostre», va reblar el professor Marín.

La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, va recordar una reflexió de la mestra de la Nucia: «Si, com a col·lectivitat, renunciem al signe més important de la nostra identitat, esdevindrem una col·lectivitat feble, mancada d’aquell element que li aporta vida cultural, intel·lectual i espiritual». Cantó va expressar la satisfacció de la institució per «tindre la sala plena de xiquets, famílies i mestres que amb la seua il·lusió, la seua tenacitat, la seua estima, la seua perseverança i el seu treball pel valencià ens encoratgen a continuar avant».