CASTELLANO | ENGLISH

Acadèmics

Gregori Parra, Àngels

angels.gregori@avl.gva.es

Data i lloc de naixement: 1985, Oliva (la Safor)

Activitat professional/acadèmica/cultural i literària:

Es va donar a conèixer en el món de la literatura l’any 2003 amb de la publicació de Bambolines, que va merèixer el Premi Amadeu Oller per a joves poetes inèdits. El seu últim llibre, Quan els grans arbres cauen, va merèixer el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. Recentment, amb el títol Deberíamos habernos quedado en casa s’ha recollit una antologia de la seua obra en edició bilingüe. La seua obra està traduïda al castellà, a l’anglès, al francès, a l’italià, a l’alemany, al croat i al portuguès.

Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB) i doctora amb menció Cum Laude (UV), el seu principal àmbit d’investigació se centra al voltant de les geografies literàries aplicades a l’ensenyament, la narratologia de la ciutat, el discurs urbà i les diferents formes de desplaçament. Ha participat en nombrosos congressos i ha publicat diversos articles acadèmics sobre la funció del gènere poètic a l’aula i l’ús de les noves tecnologies com a eina de millora de l’educació literària. Actualment és professora col•laboradora a la UOC. 

Destaca la seua tasca en l’àmbit de la gestió cultural al capdavant d’alguns organismes, dirigint diversos festivals literaris i coordinant programació literària de diverses institucions. L’any 2005 va crear la Poefesta, un festival literari de referència que l’any 2018 va ser reconegut amb el Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura. 

Actualment dirigeix la Fundació Francisco Brines, encarregada de la preservació del llegat literari del poeta i de la difusió i promoció del gènere poètic. Des del 2018 és la Presidenta del PEN, organisme d’escriptors amb seu a Barcelona que vetlla per la defensa dels drets lingüístics, els autors empresonats i la lliure circulació d’idees.

Participa en diversos mitjans de comunicació i col•labora regularment en el suplement de cultura Posdata del Levante-EMV. 

Formació acadèmica
 Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB).
 Màster en Gestió Cultural (UOC).
 Màster en Investigació en Didàctiques Específiques (UV).
 Diploma d’Especialització d’Educació Lectora i Literària en el segle XX (UV).
 Doctora Cum Laude en Didàctiques Específiques (UV).

Obra
 Bambolines. Barcelona: Edicions Galerada, 2003.
 Llibre de les brandàlies. Barcelona: Edicions 62, 2007.
 New York, Nabokov & Bicicletes. Alzira: Edicions Bromera, 2010.
 Quan érem divendres. Barcelona: Editorial Meteora, 2013.
 Quan els grans arbres cauen. Alzira: Edicions Bromera, 2018.
 Deberíamos habernos quedado en casa (Antologia poètica. Traducció de Neus Aguado). Barcelona: Godall     Edicions, 2021).

Reconeixements
 Premi Amadeu Oller per a joves poetes 2003.
 Premi Ausiàs March de Poesia de Gandia 2007.
 Premi Alfons el Magnànim de Poesia 2010.
 Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona 2013.
 Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot 2018.
 Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2019.

Comissariats i càrrecs de gestió
 Comissària de la Setmana de la Poesia de Barcelona (2017-2019).
 Directora de la Nit de Poesia de Sant Cugat (2015).
 Comissària del Festival Internacional de Poesia de Lleida (2018 fins a l’actualitat).
 Directora de la Poefesta-Festival de Poesia d’Oliva (2005 fins a l’actualitat).
 Coordinadora de l’Encontre d’Escriptors de la Mediterrània de la Mostra Viva de València (2019 fins a l’actualitat).
 Presidenta del PEN (2018 fins a l’actualitat).
 Directora de la Fundació Francisco Brines (2019 fins a l’actualitat). 
 Comissària de l’exposició Francisco Brines: la certidumbre de la poesía (Ministerio de Cultura/Universidad de     Alcalá de Henares/Generalitat Valenciana, 2021). 

Tasca docent
 Professora associada Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat de Magisteri (UV)   2014-2018.
 Professora col•laboradora en el TFM del Màster de Gestió Cultural (UOC). 2014 fins a l’actualitat.
 Professora col•laboradora del Grau en Llengua i Cultura Catalanes (UOC). 2019 fins a l’actualitat.
 Professora col•laboradora en el TFG del Grau de Cultura i Literatura (UOC). 2020 fins a l’actualitat.

Articles i publicacions acadèmiques (selecció)
 Llegir i escriure la ciutat. Una proposta d’educació literària a partir dels espais urbans en l’obra poètica de Marta   Pessarrodona. Tesi doctoral, UV, 2015. 
 “El bressol dels clàssics. Escenaris del Segle d’Or de la cultura catalana”, dins Revista de Catalunya. Núm. 123,   2008.   
 “Poesia i entorn: una proposta poètica com a eina per a la millora de la competencia literària”, dins Investigación   e innovación en educación superior. València: UV, 2015
 “L’ús de les noves tecnologies per tal de millorar l’educació poètica a l’aula a través de les geografies literàries”, dins Retos en la adquisición de las literaturas y de las lenguas en la era digital. València: UPV, 2015.
 “La biografia com a alteritat”, dins Aproximació a l’altre/ An approach to the other. Holanda: John Benjamins,   2015.
 “La planificació i la realització d’una ruta poètica com a proposta de millora de l’educació literària i com a eina d’integració en l’entorn”, dins Ítaca. Revista de Filologia, 2016.
 “Cartografiar el verso. Usos de las nuevas tecnologías en el desarrollo de las rutas literarias para la mejora de la educación literaria”. Ciudad Real, 2017.
 “Uso de las TIC para la mejora de la educación literaria a través de un itinerario poético virtual basado en las geografías literarias”. Madrid: Síntesis, 2018.
 “La poètica urbana de Marta Pessarrodona com a configuración d’una identitat pròpia”. Dins Per vells carrers de poble. Territori, marca, educación i patrimoni. Vic: UVIC, 2014. 
 “Tornar al lloc és rellegir”. Dins Feminismes. Subjectes del nou mil•leni. Ed.Revista de Catalunya, 2019.

 

Edicions  (selecció)
 Edició Mossegar-se la cua, de Manuel de Pedrolo. Estudi preliminar i materials complementaris d’Àngels   Gregori.  Barcelona: Edicions 62, 2011. 
 Informe sobre la visibilitat dels escriptors valencians en els mitjans de comunicació. ILC-PEN, 2013. 
 EXIT. Revue de Poésie. Poésie catalane: les voix ne dorment jamais. Edició a càrrec de Francis Catalano & Àngels   Gregori. Québec: Éditions Gaz Moutarde, núm, 58, 2010.
 A favor nostre (Antologia poètica de Marta Pessarrodona). Selecció i pròleg d’Àngels Gregori. Barcelona: Godall   Edicions, 2019.
 Exilios cruzados/Exilis creuats (La literatura catalana i argentina a l’exili). Edició a càrrec d’Àngels Gregori.   València: Vincle editorial, 2019.

Altres dades:

Fou elegida acadèmica pel Ple de l’AVL el 12 de març del
2021.

Nomenament: Decret 19/2021, de 10 de juny, del president (DOGV 14.06.2021).

Presa de possessió: 16 de juny del 2021.