CASTELLANO | ENGLISH

‘Aquestes són les obres que yo, sor Ysabel de Billena, é fetes en aquest monestir’. Notes autògrafes de sor Isabel de Villena

Autor:

Josepa Cortés Escrivà, María Luz Mandingorrra Llavata i Vicent Pons Alós

Col·lecció:

Núm. de col·lecció:

22

Descripció física:

152 p.; 24 x 17 cm + CD

Any d’edició:

2019

ISBN:

978-84-482-6337-9

Preu:

20 €

La rica documentació d’arxiu conservada constituïx una font verdadera i segura d’on poar les notícies del temps passat. I és en esta documentació, sovint anodina i en el fons centrada en la contingència impersonal i burocràtica, on inesperadament brolla del tot insospitada la nota càlida i directa, la sincera testimoniança de la intrahistòria o petit microcosmos personal.

 

Filla de l’escriptor Enric de Villena i òrfena als quatre anys, Elionor de Villena (València, 1430-1490) va ser educada en el palau reial de València, tutelada per la seua cosina la reina Maria de Castella, esposa d’Alfons el Magnànim. L’any 1445 va ingressar, amb el nom de sor Isabel de Villena, en el monestir de la Trinitat de les clarisses de València, on va exercir el càrrec d’abadessa des del 1463 fins a la seua mort. Autora d’una de les més belles vides de Jesucrist redactades en romanç, la seua Vita Christi, publicada a València l’any 1497, les seues notes autògrafes conservades són, com podem constatar en el present volum, un document viu i palpitant d’una etapa important del nostre passat, i en bona part venen a enriquir, complementant-lo, el preciós llegat literari de la primera gran autora de les nostres lletres.