Joan Fuster, un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX, ha sigut declarat Escriptor de l’Any 2022 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Durant tot l’any s'editen diverses publicacions i se celebren nombroses activitats en homenatge a l’escriptor de Sueca.
La primera activitat es va celebrar el 23 de març a Lleida amb la conversa «Revisitant l’escriptor de Sueca» entre Joan Francesc Mira i Enric Sòria en el marc del Festival de Poesia de Lleida. «Converses amb Joan Fuster» finalitzarà el 15 de novembre a Castelló de la Plana amb la conversa «El meu Joan Fuster» entre Vicent Pitarch i Vicent Salvador. Durant tot l’any, «Converses» rodarà per diferents ciutats de la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Illes Balears.


El cicle de conferències «Mirades sobre Fuster» s’ha organitzat en col·laboració amb la Universitat de València. L’acadèmic Joan Francesc Mira va inaugurar esta activitat amb la conferència «Un país, un escriptor immens i un canvi d’època» el 18 de novembre del 2021. Damià Pons tancarà este cicle el 24 de novembre del 2022 amb la conferència «Relació de Fuster amb els escriptors mallorquins». Una dotzena de ponents participen en «Mirades» al llarg de l’any.


L’exposició itinerant «Joan Fuster, una vida il·lustrada», formada per catorze panells amb textos de Salvador Ortells i dissenyada per Estudi Grafema, va acompanyada d’un fullet explicatiu breu i d’un lot bibliogràfic que se cedix a la biblioteca del centre que acull la mostra.


Jornada de formació per al professorat d’ESO i Batxillerat interessat a conéixer la figura de l’escriptor valencià. Es fa en col·laboració amb el Cefire Específic de Plurilingüisme, l’Espai Fuster i el Centre del Carme Cultura Contemporània. La jornada «Ensenyar Fuster», coordinada per Vicent Rodríguez, M. José Martínez Borja i Carme Manuel, se celebra els dies 3 i 4 de juny al Museu Centre del Carme Cultura Contemporània de València.


Material didàctic al voltant de l’obra literària de Joan Fuster dirigit als cursos d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. La guia didàctica Una invitació a llegir Joan Fuster, número 16 de la col·lecció Didàctica de l’AVL, ha sigut elaborada per l’escriptor i mestre Josep Antoni Fluixà.


Amb dibuixos de Daniel Olmo seguint el guió escrit per Josep Antoni Fluixà, el còmic Una excursió al Museu Joan Fuster repassa els fets més destacats de la biografia de Joan Fuster aprofitant el fil conductor d’una visita escolar a l’Espai Joan Fuster de Sueca.


Edició commemorativa no venal d’Edicions 62 a càrrec de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb motiu de la designació de Joan Fuster com a Escriptor de l’Any 2022. El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) posa esta edició de Diccionari per a ociosos a disposició de la vintena de clubs de lectura que organitza, i fornix els lots bibliogràfics que acompanyen les exposicions itinerants. Esta activitat és fruit d’un acord de col·laboració entre l’AVL i el COBDCV.


Traducció al castellà, a càrrec de Maria Rosich i amb pròleg de Mercedes Cebrián, de l’obra de Fuster publicada per primera vegada l’any 1985. Sagitario està coeditat entre l’AVL i l’editorial Rayo Verde.


Traducció a l’anglés de Consells, proverbis i insolències (1a ed. 1968) a càrrec de Mary Ann Newman. La publicació de Final Judgements, prevista per al setembre del 2022, és una coedició entre l’AVL i Fum d’Estampa Press.


Volum en coedició amb la Institució Alfons el Magnànim que reunix la producció poètica de Joan Fuster. Salvador Ortells s’ha fet càrrec del pròleg i de l’edició de Joan Fuster: poesia completa (1945-1987) seguint la proposta d’uns cicles temàtics que posen de manifest la vigència de la poesia vitalista de l’autor.


Fruit d’una invitació del director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, l’Acadèmia té previst depositar el llegat de Fuster que facilite Josep Palàcios, l’hereu de l’escriptor, en la Caja de las Letras de la seu central del Cervantes. Serà el primer escriptor en valencià que forme part d’este espai.


Durant l’Any Fuster, algunes de les paraules que es publiquen diàriament en la Paraula del Dia de l’AVL estan dedicades a explicar termes que formen part del lèxic relacionat amb l’autor, com ara aforisme, ironia, oci, insolèncianosaltres, fuster o consciència.


À Punt prepara un documental sobre la figura de Joan Fuster i el seu impacte com a escriptor i intel·lectual dins i fora de les nostres fronteres. Es preveu emetre el 23 de novembre de 2022, data de l’efemèride del centenari del naixement de l’escriptor.


Diverses institucions unixen esforços per a celebrar un acte al Teatre Principal de València el 23 de novembre del 2022 amb motiu del centenari del naixement de Joan Fuster.