Notes de premsa Notes de premsa

L'AVL celebra una jornada sobre jocs i esports tradicionals valencians

València, 19 de febrer del 2016

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha reunit hui més de 200 persones per a debatre sobre llengua i cultura popular en l’àmbit de l’esport i dels jocs tradicionals valencians, dins d’una jornada que ha inaugurat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, i el president de l’AVL, Ramon Ferrer, que ha tingut lloc en el Centre Municipal de Joventut Algirós.

+INFO

Vicent Marzà visita l'AVL i dóna suport al treball de l'ens normatiu

València, 5 de febrer del 2016

Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, ha visitat hui per primera vegada la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a assistir a la sessió plenària de l’ens normatiu, on el president Ramon Ferrer ha manifestat la seua voluntat de diàleg i de col·laboració amb l’actual Govern a favor del valencià, sempre des de la independència. Per la seua part, el conseller ha valorat positivament la tasca acadèmica.

 

+INFO

L'AVL participa en l'elaboració del nou mapa comarcal de la Comunitat Valenciana

València, 3 de maig del 2016

Ramon Ferrer ha participat este matí en la presentació del nou mapa comarcal de la Comunitat Valenciana (escala 1:300.000), editat per les Corts Valencianes, amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic Valencià i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

+INFO

L'AVL presenta demà l'antologia poètica de Teodor Llorente escrita per Artur Ahuir

València, 5 d'abril

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua presentarà demà, dimecres, en el Museu de la Ciutat, a València, el llibre Teodor Llorente (1836-1911). Antologia poètica, a cura de l’acadèmic Artur Ahui, una obra que, en paraules de l’autor, pretén “acostar el patriarca de la Renaixença valenciana a tots aquells que desconeguen la seua obra i fer-ho d’una manera distinta i original”.

+INFO

L'AVL presenta demà la 'Gramàtica valenciana bàsica' per a aproximar la norma a l'usuari de la llegua

València, 21 d'abril del 2016

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua presentarà demà, divendres, l’edició de la Gramàtica valenciana bàsica (GVB), una obra que pretén aproximar la normativa als usuaris no especialitzats, amb una estructura d’apartats més senzilla i exempta d’una terminologia lingüística excessivament tècnica. Com ha explicat el president de la institució, Ramon Ferrer, vol ser una gramàtica més accessible a l’usuari de la llengua.

+INFO

L'AVL presenta un Oracional valencià acostat a la llengua valenciana més genuïna

València, 26 de juny

"L'Oracional valencià és una obra molt treballada, diria que impecable des del punt de vista lingüístic amb un llenguatge alhora digne i acostat a la parla valenciana més genuïna”. Amb estes paraules Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha presentat la primera obra de caràcter religiós editada per la institució normativa.

 

+INFO

L'AVL proclama les candidatures per a renovar un terç dels membres de la institució normativa

València, 2 de març

La Junta de Govern de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha proclamat hui les deu candidatures presentades, en temps i forma, per a la renovació d’un terç del seus membres, una vegada feta la comprovació dels requisits i dels avals necessaris de cadascun dels futurs acadèmics, com preveu la mateixa institució normativa.

+INFO

L'AVL repartix 50.000 euros entre mitjans de comunicació que fomenten el valencià

València, 4 de juny del 2015

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat les ajudes al foment de l’ús del valencià destinades a les publicacions locals, comarcals o especialitzades, a les revistes d’investigació, a les emissores de ràdio locals i als diaris digitals. La convocatòria d’enguany compta amb un pressupost global de 50.000 euros.

+INFO

L'AVl retrà demà l'homenatge pòstum a Pere Maria Orts a Benidorm

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Benidorm retran demà, en la casa consistorial, un homenatge a Pere Maria Orts i Bosch, erudit de la història, la cultura i la llengua dels valencians, desaparegut el passat 26 de febrer, amb l’atorgament, a títol pòstum, de la Medalla de l’AVL i de la Medalla Corporativa de Benidorm, distincions que arreplegarà la germana de l’insigne acadèmic.

+INFO

L'AVL té veu per primera vegada en les Corts Valencianes per a explicar la seua gestió

València, 23 de febrer del 2016

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha defés la legitimitat de la institució en les tres funcions competencials atorgades per la mateixa Llei de Creació ―normativa, consultiva i foment del valencià― en la compareixença que hui ha tingut lloc davant de la Comissió de Governació i Administració Local de les Corts Valencianes, a petició del Grup del Partit Popular, amb motiu de la declaració de l’òrgan acadèmic arran de les eleccions locals i autonòmiques del 24 de maig del 2015.

 

+INFO

La Gramàtica valenciana bàsica, una obra divulgadora i didàctica per a tots els valencians

València, 21 d’abril del 2016

La Gramàtica valenciana bàsica (GVB) aspira a ser un recurs útil per a tots els valencians amb voluntat de fer un ús habitual i correcte de la llengua en les relacions públiques i privades; per això, “esta obra normativa vol ser la gramàtica de tots i per a tots els valencians”, ha afirmat el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, en l’acte de presentació, que s’ha celebrat este matí en el monestir de Sant Miquel dels Reis.

+INFO

La X Jornada d'Onomàstica de l'AVL que demà comença a Gandia es centrarà en la toponímia de la Safor

València, 14 d'abril del 2016

La Casa de la Cultura de Gandia serà la seu de la X Jornada d’Onomàstica, enguany dedicada fonamentalment a la toponímia i l’antroponímia de la comarca de la Safor, que inauguraran demà, divendres, a les 19 hores, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i en la qual s’han inscrit prop de noranta persones.

+INFO

Manuel Alcaraz: "Sense l'AVL no hi ha normalització lingüística"

València, 1 de setembre del 2015

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, s’ha reunit per primera vegada amb el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, en la seu de la institució normativa, en la qual ha declarat que la sintonia entre el seu departament i l’Acadèmia és total perquè “la cultura de la transparència forma part de l’ADN d’esta institució de la Generalitat”.

+INFO

Ramon Ferrer apel·la al diàleg i al consens per a pilotar la renovació de l'AVL

València, 18 de desembre del 2015

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha celebrat hui l’última sessió plenària de l’any, encara marcada pel sorteig del procés de renovació de la institució normativa del valencià i que va donar com a resultat que els acadèmics Rafael Alemany i Manuel Pérez Saldanya no continuen en el càrrec quan acabe el procediment ara en marxa.

+INFO

Ramon Ferrer visita al president de la Generalitat

València, 29 de juliol del 2015

El president del Consell, Ximo Puig Ferrer, ha rebut hui en el Palau de la Generalitat al president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. La visita ha deixat de manifest la voluntat d'una major col·laboració institucional i d'una intensa projecció del valencià en el conjunt de la societat.

+INFO

Abelard Saragossà, nou acadèmic de l'AVL

València, 8 d'abril del 2016

El filòleg i professor de la Universitat de València Abelard Saragossà ha sigut elegit hui membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La resta de candidats que optaven a l’elecció era la periodista Amàlia Garrigós i el director de la Casa Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón.

+INFO

EL CIVAL suposa un pas decisiu per a l'estudi de la història, la cultura i la llengua dels valencians

València, 29 de juny del 2015

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat hui, 308 anys després del Decret de Nova Planta, el Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL), un dels projectes més importants i ambiciosos de la institució normativa. El treball dut a terme per la Secció de Documentació durant els últims huit anys significa un pas decisiu per a tots els investigadors de la història, la cultura i la llengua del poble valencià.

+INFO

El president de la Generalitat inaugura l'exposició 'Carles Salvador i el seu temps' en el Centre Cultural La Nau

València, 17 de setembre del 2015

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), en col·laboració amb la Universitat de València i la Fundació Carles Salvador de Benassal, inaugurarà este dijous en la sala ‘Estudi General’ del Centre Cultural La Nau, l’exposició “Carles Salvador i el seu temps”, dins dels actes que la institució normativa dedica cada any a un dels grans intel·lectuals o escriptors valencians amb l’objectiu de recuperar per a la memòria col·lectiva la transcendència de la seua obra.

 

+INFO

El procés de renovació de l'AVL deixa fora de la institució els professors Alemany i Pérez Saldanya

València, 4 de desembre del 2015

El catedràtic de la Universitat d’Alacant, Rafael Alemany, i Manuel Pérez Saldanya, catedràtic de la Universitat de València, hauran d’abandonar la institució normativa abans del mes de juny del 2016, després del sorteig celebrat hui per a renovar un terç dels membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

 

+INFO

Joan Francesc Mira, Carme Miquel i Rafael Ramos, entre els nous acadèmics de l'AVL

València, 11 de març del 2016

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha cobert sis de les set vacants per a renovar un terç de la institució, tal com preveia la Llei de Creació en complir-se els primers quinze anys de vida de l’ens normatiu, amb els quals finalitza la tutela de les Corts Valencianes per a elegir els seus membres.

 

+INFO