Notes de premsa Notes de premsa

COMUNICAT DE L'ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA

València, 20 de juliol del 2018

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua mostra la seua preocupació davant de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre el Decret pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.

 

 

+INFO

L'AVL i l'Institut Llull fomenten la nostra llengua i cultura en un curs d'estiu a València

9 de juliol del 2018

 

Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha inaugurat hui la quarta ‘Estada lingüística d’estiu’ orientada a la difusió de la llengua i cultura valenciana, que se celebra en el Col·legi Major Rector Peset, a València, organitzada per l’AVL i l’Institut Ramon Llull, amb la col·laboració de la Universitat de València.

 

+INFO

Rafael Ninyoles, Medalla d'Honor de l'AVL

22 de juny del 2018

 

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui la concessió de la Medalla d’Honor de la institució a Rafael Ninyoles Monllor (València, 1943), en “reconeixement de la seua trajectòria professional de dedicació a la sociologia del valencià”, segons l’acord elevat per la Junta de Govern, atenent la proposta unànime de la ponència sobre la distinció acadèmica.

 

+INFO

L'AVL presenta l'"Obra poètica completa" de Carles Salvador a Castelló

Castelló, 21 de juny del 2018

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta este dijous, 21 de juny, en el Menador Espai Cultural, a Castelló de la Plana, l’Obra poètica completa de Carles Salvador, publicada per la institució normativa a cura de Lluís Meseguer, acadèmic i professor de la Universitat Jaume I, que recull els diversos gèneres de la poesia culta i popular escrita pel mestre i escriptor valencianista de la Generació del 1930 Carles Salvador i Gimeno (1893-1955).

 

+INFO

L'AVL simplifica l'accentuació diacrítica

València, 13 de juny del 2018

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), amb l’objectiu d’atendre una preocupació àmpliament expressada per molts lingüistes, escriptors, docents, tècnics i usuaris de la llengua, i també amb la finalitat de confluir en aspectes de la normativa lingüística amb altres territoris que compartixen la llengua, ha aprovat la simplificació de l’accentuació diacrítica.

 

+INFO

L'AVL posa en marxa la campanya escolar "Un xiquet, un còmic"

València, 8 de juny del 2018

L’estimular l’hàbit de la lectura en valencià i la difusió dels còmics de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua entre la població escolar de les comarques valencianes són els dos elements fonamentals de la campanya “Un xiquet, un còmic”, que ha inaugurat el president, Ramon Ferrer, a Benassal i Catí, dos localitats de la comarca de l’Alt Maestrat.

 

+INFO

L'AVL firma un conveni amb l'Ajuntament d'Elx i inaugura en la Casa de la Festa l'exposició dedicada al Misteri

18 de maig del 2018

L’alcalde d’Elx, Carlos González, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, han aprovat hui, per primera vegada, un conveni de col·laboració per a realitzar “actuacions de promoció del valencià” en els pròxims dos anys, segons el text de l’acord firmat per les dos institucions en l’acte celebrat en la Sala del Consell de l’Ajuntament.

 

+INFO

L'AVL presenta la poesia completa de Carles Salvador i ret homenatge a Joan Francesc Mira

València, 3 de maig del 2018

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat esta vesprada en l’Espai Autors de la Fira del Llibre de València, les dos últimes publicacions, editades per l’acadèmic Lluís Meseguer: Carles Salvador. Obra poètica completa, dins de la col·lecció Textos Valencians, i La traducció literària. Estudis sobre la traducció i la literatura valenciana, dins de la col·lecció Recerca, que recull els treballs de la jornada homenatge dedicada a l’escriptor, antropòleg i traductor Joan Francesc Mira.

 

+INFO

L'AVL presenta la poesia completa de Carles Salvador i ret homenatge a Joan Francesc Mira

València, 3 de maig del 2018

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat esta vesprada en l’Espai Autors de la Fira del Llibre de València, les dos últimes publicacions, editades per l’acadèmic Lluís Meseguer: Carles Salvador. Obra poètica completa, dins de la col·lecció Textos Valencians, i La traducció literària. Estudis sobre la traducció i la literatura valenciana, dins de la col·lecció Recerca, que recull els treballs de la jornada homenatge dedicada a l’escriptor, antropòleg i traductor Joan Francesc Mira.

 

+INFO

Climent i Ferrer posen de manifest les excel·lents relacions entre l'UJI i l'AVL

6 d'abril del 2018

“L’Acadèmia Valenciana de la Llengua s’ha guanyat la confiança dels usuaris de la llengua i la seua autoritat com a institució normativa del valencià” ha afirmat hui el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, en la sessió plenària celebrada hui en la seu acadèmica de Sant Miquel dels Reis.

+INFO

L’AVL considera que À Punt reforça la funció normativa amb un model de valencià genuí i ric

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha expressat hui la seua satisfacció per la recent incorporació dels butlletins informatius en la programació d’À Punt Ràdio, ja que considera que “eixamplen el ventall comunicatiu i representen avanços cap als objectius que s’ha marcat la nova Ràdio i Televisió Valenciana”.

 

+INFO

La Capella i l'Escolania del Misteri d'Elx oferirà un concert a València dins de l'Any Assumpcionista organitzat per l'AVL

València, 9 de març del 2018

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha avançat hui que, amb motiu de la celebració de l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians d’Elx, València i Castelló, la Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx oferirà enguany un concert a la ciutat de València, dins dels actes programats per la institució normativa per a rememorar la importància que este tipus de representacions teatrals de temàtica religiosa en valencià ha tingut al llarg de la història.

 

+INFO

La Jornada de Sociolingüística d'Alcoi analitzarà la capacitat d'influència social del valencià

València, 7 de març del 2018

La Jornada de Sociolingüística reunirà de nou diversos sectors implicats en l’anàlisi de l’ús social de la llengua, al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, els propers 23 i 24 de març. La cita es presenta enguany amb el títol: “El valencià té capacitat d’influència social?”. El programa proposa una mirada a l’espai públic, amb la novetat d’incorporar la seua extensió a les xarxes socials, convertides en espai de captació d’informació, relació personal i debat. Entre els ponents hi ha el periodista Toni Mollà, que pronunciarà divendres la conferència inaugural sobre “L’espai públic, el mercat i la política lingüística”.

 

+INFO

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta hui l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians a Elx

Elx, 1 de març

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha inaugurat hui, en l’ermita de Sant Sebastià del Museu de la Festa, a Elx, l’Any dels Misteris Assumpcionistes, actes que se celebraran enguany en les ciutats d’Elx, València i Castelló, i que també arribaran a moltes altres poblacions del territori valencià.

+INFO

VILA-REAL, SEU D'UNA JORNADA D'ESTUDI SOBRE JAUME I

València, 16 de febrer del 2018

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Alzira i Vila-real, celebrarà demà, 17 de febrer, a Vila-real una jornada d’estudi sobre el fundador del Regne de València titulada ‘Jaume I i el seu temps’, que reunirà destacats professors universitaris, investigadors, especialistes i acadèmics per a analitzar la figura i obra del rei.

 

+INFO

L'AVL presenta la memòria de l'any 2016

València, 15 de febrer del 2018

 

Encara que es tracte d’una actuació interna de la vida institucional, per la seua transcedència jurídicopolítica i la repercussió que ha tingut en els mitjans de comunicació valencians, s’ha de destacar, en primer lloc, la culminació del procés de renovació de membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. D’acord amb el que preveu l’article 11.2 de la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, durant l’exercici de 2016 s’havia d’efectuar la primera renovació d’un terç dels acadèmics pel procediment de cooptació; és a dir, set membres.

+INFO

L'AVL i els ajuntaments de Vila-real i Alzira organitzen una Jornada sobre Jaume I i el seu temps

24 de gener del 2017

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha anunciat hui a Vila-real la celebració el pròxim 17 de febrer d’una jornada científica dedicada a difondre la figura i l’època del monarca fundador del Regne de València. L’anunci, que ha tingut lloc en l’antic Hostal del Rei, edifici que ara desitja recuperar la corporació municipal, ha coincidint amb la firma d’un acord entre els alcaldes dels ajuntament de Vila-real i Alzira, i la institució normativa del valencià per a compartir la seu d’esta jornada centrada en l’estudi de l’obra del rei Jaume I.

 

+INFO

L'AVL lliurarà este diumenge els premis del I Concurs d'Escriptura en valencià per a alumnes d'ESO

València, 20 de novembre del 2017

 

Judit Villanueva Ferrer, de l'Àgora Lledó Internacional School, de Castelló; Marina Ferrer Pérez, del Col·legi Nostra Senyora del Carme, d'Oriola, i Marc Forcadell Mascaròs, de l'IES la Vall de Segó, de Benifairó de les Valls, són els alumnes finalistes del I Concurs Escolar d'Escriptura en Valencià, convocat per primera vegada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amb col·laboració d'Àmbit Cultural de El Corte Inglés, Caixa Popular i Bioparc València.

 

+INFO

Maribel Guardiola ja és membre de l'AVL

18 d'octubre del 2017 València

 

 

 

Maria Isabel Guardiola Savall (Bolulla, 1973), professora de la Universitat d'Alacant, ha pres este migdia possessió del càrrec de membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en el Palau de la Generalitat. El president Ximo Puig ha valorat el treball de la institució i l'esforç per normalitzar la llengua i, al mateix temps, ha animat la nova acadèmica a treballar amb rigor i entusiasme per dignificar el valencià.

 

+INFO

L'AVL presenta el Vocabulari de l'alimentació a l'Ajuntament de València

16 d'octubre 2017 València

Joan Ribó, alcalde de València, i Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, han presentat este matí en l'Ajuntament 'Amb molt de gust', el vocabulari visual de l'alimentació, editat per la institució normativa amb motiu de l'elecció de València com a capital mundial de l'alimentació sostenible 2017.

+INFO