Notes de premsa Notes de premsa

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua celebra les I Jornades Ensenyar Fuster

València, 3 de juny 2022

La trobada ha sigut organitzada per la Comissió Joan Fuster. Escriptor de l’Any.

+INFO

Verònica Cantó, nova presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

València, 8 d'abril de 2022

Ha pres possessió del càrrec en acte solemne en el Palau de la Generalitat davant del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

+INFO

Presentació d'activitats de l'any Joan Fuster

València, 5 d'abril de 2022

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta en la seu de Sant Miquel dels Reis el programa d'activitats previstes dins del cicle de l'Escriptor de l'Any 2022, dedicat a Joan Fuster.

+INFO

CONVOCATÒRIA D'AJUDES AL FOMENT DE L'ÚS DEL VALENCIÀ

València, 24 de març de 2022

L'Acadèmia Valenciana de la llengua convoca ajudes a l'ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les revistes d’investigació i en les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal.

+INFO

VERÒNICA CANTÓ, ELEGIDA PRESIDENTA DE L’ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA

València, 11 de març de 2022

El Ple de l’AVL ha aprovat, per una àmplia majoria, la renovació de la Junta de Govern, que estarà formada per Verònica Cantó, com a presidenta; Joan Rafael Ramos, com a vicepresident; Immaculada Cerdà, com a secretària, i Maria Àngels Francés i Artur Ahuir, com a vocals.

 

+INFO

L’AVL PROCLAMA LES CANDIDATURES PER A LA NOVA JUNTA DE GOVERN QUE S’ELEGIRÀ ESTE DIVENDRES

València, 10 de març de 2022

 

La Junta de Govern va validar ahir les candidatures presentades dins del termini establit, després de comprovar que reunixen els requisits i els avals necessaris per a accedir als diferents càrrecs del futur òrgan de direcció, en el qual l’actual secretària, Verònica Cantó, opta este divendres a la Presidència de la institució normativa del valencià.

 

+INFO

La renovació de l’AVL deixa fora a destacats membres de la institució

4 de desembre del 2020,

Albert Hauf, Honorat Ros, Eduard Mira, Antoni Ferrando, Lluís Meseguer, Emili Casanova i Maribel Guardiola hauran d'abandonar en els pròxims mesos l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, una vegada que hui s’ha celebrat el sorteig per insaculació per a renovar un terç de l'actual composició acadèmica. 

+INFO

L'AVL iniciarà en desembre la segona renovació d'acadèmics amb l'objectiu d'assolir la paritat

València, 19 de novembre del 2020

 

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha avançat hui, en la inauguració del curs acadèmic 2020-2021 celebrat en el monestir de Sant Miquel dels Reis, que en desembre s’encetarà una nova fase de renovació dels membres de la institució, un terç dels 21 acadèmics, i que, en compliment de la llei aprovada per les Corts en 2017, “necessàriament seran 7 dones, fet que comportarà la paritat”.

 

+INFO

L'AVL inaugura hui l'exposició dedicada a Carmelina Sánchez-Cutillas

València, 11 setembre del 2020

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas repara una injustícia històrica i, al mateix temps, desitja redescobrir la gran escriptora valenciana del segle XX, declarada per la institució normativa ‘Escriptora de l’Any 2020’, amb la inauguració hui, dia 11 de setembre, d’una completa exposició en el Centre del Carme Cultura Contemporània, a València.

 

+INFO

exposicio

València, 11 setembre del 2020

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas repara una injustícia històrica i, al mateix temps, desitja redescobrir la gran escriptora valenciana del segle XX, declarada per la institució normativa ‘Escriptora de l’Any 2020’, amb la inauguració hui, dia 11 de setembre, d’una completa exposició en el Centre del Carme Cultura Contemporània, a València.

 

+INFO

L'AVL i la ILC aproven col·laborar en la promoció literària i en la projecció dels escriptors dels dos territoris

València, 4 d'agost del 2020

 

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer Navarro, i el director de la Institució de les Lletres catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, han firmat per primera vegada un conveni marc de col·laboració entre les dos institucions per a la promoció i difusió literària i cultural.

 

 

+INFO

L'AVL, l'IEC i l'UIB firmen un protocol de col·laboració per una normativa inclusiva i unitària

València, 16 de juliol del 2020

 

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, van signar el 7 de juliol un protocol general que explicita la voluntat de cooperació de les tres institucions per a l’establiment d’un model normatiu de llengua comú que siga unitari i, a la vegada, respectuós amb la variació geogràfica de la llengua. En este acord, les tres institucions s’insten a establir i facilitar els instruments necessaris per a fer possible este objectiu comú.

 

+INFO

L'AVL, l'IEC i l'UIB firmen un protocol de col·laboració per una normativa inclusiva i unitària

VAlència, 16 de juliol del 2020

 

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, van signar el 7 de juliol un protocol general que explicita la voluntat de cooperació de les tres institucions per a l’establiment d’un model normatiu de llengua comú que siga unitari i, a la vegada, respectuós amb la variació geogràfica de la llengua. En este acord, les tres institucions s’insten a establir i facilitar els instruments necessaris per a fer possible este objectiu comú.

 

+INFO

L'AVL avala el topònim 'Castelló' per al municipi de la Ribera

València, 26 de juny del 2020

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui l’informe elaborat per la Secció d’Onomàstica per a canviar el topònim oficial del municipi de Villanueva de Castellón per Castelló, com a forma única, ja que considera que esta és "la denominació correcta i adequada des del punt de vista històric i lingüístic”, segons l’acord.

 

 

+INFO

Comunicat Oficial de l'AVL

València, 16 de juny del 2020

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha tingut coneixement del contingut de la sentència dictada pel Tribunal Suprem en què anul·la diversos preceptes del Decret 61/2017, de 12 de maig, del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat.

 

+INFO

Tudi Torró promet el càrrec d'acadèmica en el Palau de la Generalitat

València, 17 de gener del 2020

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat hui en la presa de possessió de Tudi Torró, com a membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, acte que s’ha celebrat en el Palau de la Generalitat, que el seu nomenament és “una garantia d’èxit per a l’AVL” i també pel futur de la llengua “per ser una clara defensora del valencià”.

 

+INFO

L'AVL reivindica la figura universal de sant Vicent Ferrer amb un congrés internacional a València

València, 1º6 d'octubre del 2019

 

‘Este congrés internacional demostra la dimensió universal de Vicent Ferrer, que sis segles després de la seua mort l’obra i la imatge del sant valencià ha sobreviscut al pas del temps’. Amb estes paraules el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, justificava la importància de la fita vicentina en l’acte d’inauguració celebrat hui en la capella del Sant Calze de la catedral de València.

 

+INFO

Gabriela Bravo informa l'AVL sobre la regulació del requisit lingüístic en la funció pública

València, 15 de juliol del 2019

 

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha informat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre el projecte de la futura Llei de la Funció Pública que prepara el seu departament, sobretot pel que fa a la inclusió del requisit lingüístic per a l’accés a l’Administració pública valenciana, una condició que la institució normativa considera bàsica, tal com ja va aprovar el Ple el mes de gener del 2017.

 

+INFO

L'AVL i l'Institut Llull inauguren a València un curs de llengua i cultura valenciana per a estrangers

València, 8 de juliol del 2019

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha iniciat hui, a València, la cinquena edició de l’Estada Lingüística d’Estiu per a estudiants dels lectorats finançats per la Generalitat Valenciana i l'Institut Ramon Llull en universitats europees i americanes, curs que té com a objectiu aprofundir en un major coneixement de la llengua, la cultura, les tradicions, el patrimoni i el territori valencià

 

+INFO

S'ha mort l'acadèmica Carme Miquel

18 de juny del 2018

La mestra, escriptora, activista cultural i acadèmica Carme Miquel Diego (La Nucia, 1944) ens ha deixat hui després de patir una llarga i greu malaltia. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua mostra el seu condol pel traspàs de la persona que va dedicar gran part de la seua trajectòria professional a l’ensenyança i la promoció del valencià. L’any 2016 va ser elegida membre de l’AVL, càrrec que ha mantingut fins a la seua mort. En l’actualitat formava part de les seccions de Foment de l’Ús del Valencià, Terminologia i Assessorament Lingüístic, i Publicacions i Comunicació. Juntament amb la resta d’acadèmiques, Carme Miquel s’havia incorporat a la Comissió de l’Escriptora de l’Any 2020, que estarà dedicat a Carmelina Sánchez Cutillas.

+INFO