Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

El procés de renovació de l'AVL deixa fora de la institució els professors Alemany i Pérez Saldanya

Imatge de la noticia
València, 4 de desembre del 2015

El catedràtic de la Universitat d’Alacant, Rafael Alemany, i Manuel Pérez Saldanya, catedràtic de la Universitat de València, hauran d’abandonar la institució normativa abans del mes de juny del 2016, després del sorteig celebrat hui per a renovar un terç dels membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

 

El catedràtic de la Universitat d’Alacant, Rafael Alemany, i Manuel Pérez Saldanya, catedràtic de la Universitat de València, hauran d’abandonar la institució normativa abans del mes de juny del 2016, després del sorteig celebrat hui per a renovar un terç dels membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El sorteig ha fet que els dos acadèmics, considerats com a dos pesos pesats dins de l’organigrama de la institució, hagen de deixar l’Acadèmia quan finalitze el procediment iniciat hui en el transcurs d’una sessió plenària. El mateix president, Ramon Ferrer, ha lamentat profundament el resultat del procés d’insaculació.

Rafael Alemany forma part de l’AVL des de la seua constitució, i fins i tot, com ha explicat ell mateix, va participar activament en la gestació de la institució normativa. També està considerat com un dels pares del Diccionari normatiu valencià, obra que ja ha rebut quasi set milions de consultes en internet i que en breu serà editat en paper.

Manuel Pérez Saldanya, que va ser president en funcions després de la renúncia al càrrec d’Ascensió Figueres l’any 2011, és un dels gramàtics més reconeguts dins de l’àmbit lingüístic. Membre també de l’Institut d’Estudis Catalans, la seua contribució ha sigut fonamental en l’elaboració  de la Gramàtica normativa valenciana.

La llista d’acadèmics que hauran d’abandonar la institució es completa amb el dramaturg Joan Alfons Gil Alborts i el teòleg Miquel Navarro, que hui, abans de produir-se el sorteig, han presentat la seua renúncia al càrrec per motius personals i de treball, afavorint així la continuïtat d’altres companys.

Tant estos últims com Alemany i Pérez Saldanya han rebut paraules d’estima i d’agraïment per part de la resta de companys, alguns sensiblement emocionats en un Ple que no ha deixat indiferent a cap membre de la institució. Com s’ha dit en la sessió, ara s’inicia un minuciós treball per a trobar els substituts més qualificats.

La setmana passada la filòloga Maria Soledat González ja havia renunciat per motius personals al seu càrrec d’acadèmica. A esta vacant s’unien també els places deixades per Ascensió Figueres per a dedicar-se a la vida política, i per l’erudit Pere Maria Orts, desaparegut el passat mes de març.

 

No obstant això, els membres afectats continuaran pertanyent a la institució mentre dure tot el procés de renovació, la qual cosa implica que estos acadèmics formaran part de l’elecció dels successors donant suport amb el seu aval a les candidatures dels futurs acadèmics.

El període de presentació de candidatures s’iniciarà el pròxim 15 de febrer i finalitzarà l’últim dia del mateix mes. Els possibles candidats hauran de comptar amb un mínim de set avals i acreditar la seua competència científica i acadèmica en el camp del valencià.

La data per a la proclamació de les candidatures per part de la Junta de Govern serà el dia 2 de març. Eixe mateix mes tindrà lloc el Ple d’elecció dels set nous acadèmics, si bé el Reglament preveu un període més llarg si no es cobrixen totes les vacants.

Finalment, els nous membres prendran possessió del càrrec el 15 de juny del 2016 en el transcurs d’un Ple extraordinari, amb el qual s’obrirà una nova etapa de la institució normativa. Posteriorment, una vegada completada la renovació, es procedirà a l’elecció de l’òrgan de direcció de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.