Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L’Acadèmia i l’Ajuntament de València impulsaran accions conjuntes per a promoure l’ús i el coneixement del valencià

Imatge de la noticia
València, 8 de febrer del 2023
La presidenta de la institució, Verònica Cantó, i l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, firmen un conveni de col·laboració
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de València han firmat un conveni per a la col·laboració conjunta de les dos entitats en actuacions destinades a la promoció del valencià. La presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han sigut els encarregats de rubricar un acord que tindrà una vigència de quatre anys, i se’n podrà acordar la pròrroga, abans de la seua finalització, per un període de fins a quatre anys addicionals.
Entre altres qüestions, el document compromet les dos institucions a facilitar gratuïtament a l’altra, segons disponibilitat i sempre que l’activitat siga gratuïta per a les persones que hi assistisquen, les instal·lacions de què disposa per a celebrar exposicions, congressos, jornades, presentacions de llibres i qualsevol altre tipus d’acte que es derive de la col·laboració acordada. Una comissió de seguiment mixta s’encarregarà del desplegament, l’aplicació i la interpretació del conveni. 
La presidenta de l’Acadèmia ha subratllat que la col·laboració entre l’Ajuntament de València i l’Acadèmia ha sigut freqüent, especialment en els últims anys. Així, ha posat com a exemple el suport de la institució normativa del valencià a la proposta de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural de la Humanitat amb un informe en què se subratllava la importància sociolingüística, lexicogràfica i literària de la festa —un àmbit, el faller, en el qual l’Acadèmia ha cooperat amb iniciatives com el certamen de teatre de la Junta Central Fallera o l’edició del còmic Les Falles—. En el camp de les publicacions, Cantó ha destacat l’edició del vocabulari Amb molt de gust, arran de la designació de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, així com la pròxima edició del vocabulari visual de la festa del Corpus. La presidenta també ha recordat que les dos institucions han col·laborat en iniciatives com les rutes literàries per la ciutat. 
Al seu torn, l’alcalde de València ha mostrat la seua satisfacció per la firma d’este conveni, que es va posar damunt de la taula durant la reunió que va mantindre amb la Junta de Govern de l’Acadèmia el 14 de juny de l’any passat. 
Amb la firma d’este conveni, l’Ajuntament de València se suma a la llista de consistoris amb els quals l’Acadèmia ha rubricat documents de col·laboració cultural, educativa i científica per a promoure el coneixement del valencià. Este llistat inclou els ajuntaments d’Alcoi, Alzira, Benicarló, Borriana, Elx, Dénia, Gandia, Vila-real, Vinarós, Silla i Algemesí. 
Una altra de les institucions que ja s’havia sumat a la proposta de col·laboració impulsada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a promoure el valencià, és la Diputació de Castelló. L’acord va coincidir amb el 90 aniversari de les Normes de Castelló en la Casa Matutano de Castelló de la Plana, on es va presentar el còmic Llengua Màgica. Un dia al parc de les Normes, la publicació amb què l’Acadèmia celebra una de les efemèrides més important per a la nostra llengua.