Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua celebra el ple a Alzira amb motiu de la capitalitat cultural de la ciutat

Imatge de la noticia
Alzira, 25 de novembre de 2022

La presidenta de la institució, Verònica Cantó, i l’alcalde del municipi, Diego Gómez, anuncien la recuperació de les Jornades Jaume I, que se celebraran el primer trimestre del 2023

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua s’ha reunit en sessió plenària en la Salo Noble de l’Ajuntament d’Alzira. La institució normativa ha volgut sumar-se així a les celebracions que ha organitzat el consistori de la capital de la Ribera Alta amb motiu de la capitalitat cultural 2022. Este va ser un compromís adquirit per la presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, el passat mes de juny quan va rebre l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, en la seu de l’AVL i es va firmar un conveni de col·laboració singular per a fomentar i potenciar el valencià, tant en l’àmbit municipal com en l’ús social i cultural de la ciutat. Entre els compromisos adquirits per l’Ajuntament, hi ha l’aprovació del nomenclàtor oficial en valencià de les vies públiques, rètols i indicacions urbanes i del medi rural, i la classificació dels llocs de treball municipals amb el requisit lingüístic. L’AVL, per la seua banda, assessora el servici alzirenc de Promoció i Ús del Valencià, participa en els Premis Literaris Ciutat d’Alzira i posa a disposició de l’Ajuntament la programació cultural de l’entitat i les publicacions de què disposa, entre altres iniciatives. Entre els compromisos, també destaca la coorganització de jornades sobre la figura i l’obra del rei Jaume I que duran a terme les dos entitats.

La presidenta de l’Acadèmia ha tingut paraules d’agraïment per a l’alcalde i per a tot el personal que ha fet possible la celebració del ple fora del Cap i Casal. “Per a nosaltres és molt important donar a conéixer l’activitat de la institució fora de la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis. Reunir-nos hui a Alzira és una mostra més de les bones relacions que mantenim l’Ajuntament, representat per Diego Gómez, i l’Acadèmia. Entre altres qüestions, compartim l’objectiu de conservar el nostre millor patrimoni: la llengua”, ha expressat Cantó. Així mateix, la presidenta de l’AVL ha aprofitat l’ocasió per a felicitar els alzirencs pel seu compromís i participació en totes les activitats que s’han organitzat al llarg de l’any per a celebrar l’elecció d’Alzira com a Capital Cultural 2022. “Un projecte que ha reunit tot l’espectre de la cultura i que ha situat Alzira en l’epicentre de totes les manifestacions artístiques que recullen les diverses arts”, ha recordat Cantó.

La celebració del ple de l’AVL en la capital de la Ribera Alta ha servit per a anunciar la recuperació de les Jornades Jaume I, una iniciativa destinada a difondre la figura i l’època del monarca fundador del Regne de València i que, gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Acadèmia i els ajuntaments d’Alzira i Vila-real, estimula la investigació i proveïx de fons documentals el Centre Bibliogràfic Jaume I.

Alzira va celebrar la primera edició de les Jornades Jaume I en desembre del 2016, coincidint amb la data de la conquesta de la ciutat per Jaume I, el 30 de desembre de 1242. En totes les jornades organitzades, tant a Alzira com a Vila-real, s’han reunit experts medievalistes de tot el territori. En este sentit, l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez, que va traslladar a l’Acadèmia la voluntat de recuperar, passada la pandèmia, la celebració d’esta trobada, ha explicat que “és una gran notícia que Alzira puga tornar a reunir professors, doctors i catedràtics especialistes en la matèria, que ens ajuden a aprofundir els nostres coneixements sobre el monarca. Alzira forma part de la història de Jaume I, i per això continuem treballant en diverses línies com ara la recuperació, dins del Pla Nacional Turístic Xacobeo, de la Casa Reial”.