Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

"Fuster. Diccionari per a cossos", un espectacle de dansa en l’obertura de l’any acadèmic de l’AVL

Imatge de la noticia
València, 24 d'octubre de 2022
Sant Miquel dels Reis acull la proposta coreogràfica de la companyia Hort-Art que reverbera l’univers de Joan Fuster

Hort-Art presenta la seua producció amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Faura. Una creació del coreògraf italobrasiler Àlex Guerra i el ballarí valencià Pere Bodí. Fuster en dansa despertarà Sant Miquel dels Reis. Llegir Fuster en moviment, escoltar les paraules de l’escriptor de Sueca, obrir les portes a totes les corporeïtats de Joan Fuster: el cos polític, el social, el racional, així com l’estètic, s’obriran davant del públic assistent el pròxim 26 d’octubre en l’església de Sant Miquel dels Reis. Amb Diccionari per a cossos, Hort-Art dirigix el focus envers el cos, el travessa i l’autopsia, amb la qual cosa decodifica el món interior de l’assagista.

Les entrades de Diccionari recorren des de la interacció els referents, la vida i obra de Joan Fuster, de manera que l’experimentació i el dubte sistèmic arrelen en una proposta dicotòmica. El cos en moviment projecta la fermesa dels antagonismes de l’obra fusteriana. Un cos santificat afronta l’arribada del cos entregat, expressió de la pròpia identitat en Joan Fuster, dualitats que mobilitzen l’acció en escena. «El punt en què descobrim el Fuster que ha d’escriure per a viure ens presenta el motor del cos productiu. L’espai de la santedat en l’església de Sant Miquel dels Reis enfront de l’entrada del cos entregat, el públic assistent en bancades enfrontades; aqueus i troians que protagonitzen els enfrontaments que tensionen la proposta», segons Àlex Guerra.


Diccionari per a cossos va al moll de l’os de les propostes de l’escriptor i, des d’elles, construïx metàfores visuals que retornaran l’espectador a la relectura. «Només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir», per la qual cosa este Diccionari per a cossos convida l’espectador a rellegir les propostes fusterianes. Una acurada dramatúrgia composta per Àlex Guerra consolida el suggeriment: del cos, l’experienciació al pensament universal. Les metàfores dels cossos en moviment esdevindran accepcions dels mots que componen l’univers fusterià. «Al nostre diccionari creem un recorregut, no cronològic, ni tampoc íntegre, amb la intuïció de crear noves metàfores i imatges per a traduir en dansa codis i dispositius fusterians pensant estos com a disparadors de qüestions corpòries», afig Àlex Guerra.
Hort-Art articula el seu relat des del cos amb la intenció de descordar el pensament; l’assimilació de Fuster passa ara per l’experimentació, per la qual cosa els assistents a l’espectacle gaudiran d’un passeig sinestèsic per la vida del qui habità el número 10 del carrer Sant Josep. «Ballar Fuster, esdevindre cos percudit pel so de la seua màquina d’escriure i créixer en el descobriment identitari del nosaltres davant de l’altre; la xenofòbia o el crit aforismat del temps emplenaran este espai escènic tan singular», conclou Pere Bodí.
L’obra Fuster. Diccionari per a cossos inicia el seu recorregut per les comarques valencianes en el marc de reconeixement de l’obra d’un autor clau en la conformació de la nostra identitat. El suport de l’Institut Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Faura donen alé al projecte.