Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

Rafael Ninyoles, Medalla d'Honor de l'AVL

22 de juny del 2018

 

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui la concessió de la Medalla d’Honor de la institució a Rafael Ninyoles Monllor (València, 1943), en “reconeixement de la seua trajectòria professional de dedicació a la sociologia del valencià”, segons l’acord elevat per la Junta de Govern, atenent la proposta unànime de la ponència sobre la distinció acadèmica.

 

 

Els membres de l’AVL han destacat de Rafael Ninyoles el seu extens treball docent en els departaments de Sociologia de les universitats de València i Alacant, la seua contribució fonamental en el camp de la sociolingüística i la seua enorme producció escrita, sempre amb la llengua com a eix distintiu i de cohesió d’una societat, la valenciana, a la qual ha dedicat més de cinquanta anys de la seua vida professional.

Rafael Ninyoles és per a l’AVL el referent ineludible en la reflexió sobre l’ús del valencià i la política lingüística, des que el 1969 publicà Conflicte lingüístic valencià, estudi que conté plantejaments encara plenament vigents. De fet, Conflicte lingüístic valencià és l’obra més citada per estudiosos de la sociologia del llenguatge, que, juntament amb Idioma i prejudici, Estructura social i política lingüística i Idioma y poder social, del mateix autor, han tingut una influència molt notable en els camps de la sociologia, la lingüística, la sociolingüística, la psicologia o la política.

El lliurament de la Medalla d’Honor a Rafael Ninyoles tindrà lloc en la tardor, però encara sense data concreta. La idea de la institució normativa és fer coincidir este acte de lliurament amb el del filòleg d’origen armeni i de nacionalitat canadenca Joseph Gulsoy, a qui l’AVL va concedir la mateixa distinció l’any passat, però que per raons de salut i de distància encara no l’ha poguda rebre en un acte públic amb la solemnitat acadèmica que el guardó requerix.