Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L'AVL presenta la poesia completa de Carles Salvador i ret homenatge a Joan Francesc Mira

València, 3 de maig del 2018

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat esta vesprada en l’Espai Autors de la Fira del Llibre de València, les dos últimes publicacions, editades per l’acadèmic Lluís Meseguer: Carles Salvador. Obra poètica completa, dins de la col·lecció Textos Valencians, i La traducció literària. Estudis sobre la traducció i la literatura valenciana, dins de la col·lecció Recerca, que recull els treballs de la jornada homenatge dedicada a l’escriptor, antropòleg i traductor Joan Francesc Mira.

 

 

Carles Salvador Gimeno (1893-1955) va conrear totes les vessants que expressen el progrés i la vida social de les llengües: la gramàtica, els contes, els assaigs, el teatre, les cròniques periodístiques i la poesia”. En el camp concret de la poesia, com escriu en el preàmbul del llibre el seu net Carles Salvador Sales, va aconseguir “l’excel·lència”, i on “la mà magistral del mestre mostra als lectors d’ahir i d’ara el domini dels mots i de l’expressió delicada, tendra i justa”

Autor d’una pluralitat temàtica i estilística considerable, l’obra poètica de Carles Salvador, segons el professor Lluís Meseguer, permet descobrir tots eixos aspectes, però també permet superar “el desconeixement en què tenia i té encara la societat valenciana contemporània la poesia pròdiga i oberta del mestre valencià”. El lector es trobarà davant d’una obra integrada per un total de 873 poemes, on s’inclouen 19 llibrets de falla, dos obres dramàtiques en vers i 34 adaptacions de textos per a música.

Homenatge a Mira

La segona obra ha presentat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en la 53 edició de la Fira del Llibre de València és un tribut al màxim traductor valencià contemporani, l’escriptor Joan Francesc Mira Casterà. L’any 2015 l’AVL li va dedicar una jornada sobre la traducció literària en la Universitat Jaume I. Els estudis presentats en aquella trobada s’han plasmat ara en este llibre, que aborda la important tasca literària, investigadora i intel·lectual del professor Mira.

En els estudis, encapçalats per un treball del mateix Joan Francesc Mira, apareixen les firmes dels especialistes i estudiosos de la seua obra Rosa Agost, Josep Marco, Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner, Vicent Martines, Albert Hauf, Vicent Salvador, Josep Palomero, Vicent Martínez Guzmán, Rubén Montañés, Josep R. Guzmán, Nanci De Benedetto, el mateix editor, el catedràtic de literatura i acadèmic Lluís Meseguer, i el recordat professor de la Universitat de València Josep Lluís Sirera.

La presentació d’estes dos publicacions ha comptat amb l’assistència del president de la institució normativa, Ramon Ferrer, de l’acadèmic i editor de les obres, Lluís Meseguer, d’altres membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, a més de lectors que s’han acostat a la Fira del Llibre per a participar d’este acte cultural i literari centrat en dos grans escriptors i intel·lectuals valencians com ara el mestre Carles Salvador i l’antropòleg i traductor Joan Francesc Mira.