L’AVL publica el número 5 del seu butlletí electrònic. En esta publicació trobareu l’actualització de l’últim trimestre del Diccionari Normatiu Valencià. Entre les novetats hi ha la incorporació d’algunes locucions com au cacau o a bon any; les locucions adverbials de dalt a baix, de seguit o pel temps, però també les variants reixos i garaig, formes habituals en l’expressió oral que s’han consolidat entre els parlants. En el Portal Terminològic Valencià s’han incorporat, entre altres, els següents neologismes: desextinció, edició genòmica, identificació biomètrica, llei òmnibus, contaminació creuada, llista Robinson, audiosèrie i petricor.
El butlletí també recull l’actualització de la segona edició del Vocabulari de noms de persona (2017). Les propostes d’inclusió que s’han aprovat són: Àdria, Irta, Norat/Norata, Queralt, Saïdia, Sénia i Xotxim/Xotxima. A més, s’ha aprovat la introducció del masculí Còssim (Còssima ja estava en el Vocabulari).
En relació amb les novetats editorials, també donem notícia de la publicació del vocabulari visual Amunt al cel, que es va presentar a Cocentaina i a la Fira del Llibre de València, i de Vicent Ventura. Una vida per la llibertat, un àlbum fotogràfic en el qual l’autor, Francesc Pérez Moragón, recull els moments transcendentals en la vida del periodista i polític valencià. A més, donem a conéixer les publicacions vinculades a la celebració de l’Any Beneyto: el còmic Passió per l’escriptura, amb guió de Raquel Ricart i Daniel Olmo; la guia didàctica Maria Beneyto: vida ferida de lletra, elaborada per Mireia Ferrando, i El riu ve crescut, primera traducció al valencià d’El río viene crecido, feta a càrrec de l’acadèmica Carme Manuel, i amb un pròleg de l’escriptor Rafa Lahuerta.
El butlletí també inclou la declaració institucional del Ple de l’AVL sobre el projecte de pressupost per a 2025 del Govern valencià, i l’elecció de Mar Iglesias com a nova acadèmia de la institució.
La publicació també oferix un resum de les activitats dutes a terme en els primers mesos del 2025, com ara l’homenatge pòstum «Tantes vegades m’has estimat», dedicat a Ramon Guillem, celebrat el 25 de març a Catarroja, en què van participar familiars, amics i editors del poeta; la firma del conveni de col·laboració amb la Universitat d’Alacant per a l’elaboració i revisió d’una base de dades que permetrà la generació dels mapes de l’Atles Lingüístic Valencià de Jordi Colomina, i la convocatòria d’ajudes per a fomentar l’ús del valencià en emissores de ràdio locals, revistes d’investigació i revistes de temàtica especialitzada.
Així mateix, hi ha espai per a endinsar-se en dos projectes escolars que tenen el valencià com a protagonista. El primer és Parlem Valencià, de l’IES Camp de Túria, de Llíria. Una iniciativa d’intercanvi amb alumnat de l’IES Berenguer d’Anoia, d’Inca (Mallorca), que té com a objectiu fonamental promoure l’ús i millorar les competències lingüístiques del valencià, a més d’estimular l’enriquiment i creixement personal i cultural, de l’alumnat. I el segon és el concurs, organitzat per l’IES Professor Broch i Llopis de Vila-real, a partir del vídeo del rap de la proposta Comença de l’Acadèmia.
El butlletí també inclou material audiovisual de les activitats de l’AVL i una agenda amb les propostes per als pròxims mesos.