L’AVL publica el número 3 del seu butlletí electrònic

L’AVL publica el número 3 del seu butlletí electrònic. En esta publicació trobareu l’actualització de l’últim trimestre del Diccionari Normatiu Valencià, l’explicació d’alguna de les 226 paraules que s’han incorporat al Portal Terminològic València, com ara matxa, xopsuei, gàrum, diplomàcia parlamentària o diplomàcia preventiva, i totes les novetats de la Secció d’Onomàstica, que, entres altres qüestions, ha actualitzat el manual Criteris per a la fixació de la toponímia valenciana introduint el predomini lingüístic dels municipis que s’han creat amb posterioritat a l’aprovació de la LUEV. Estos municipis són: Benicull de Xúquer, Los Montesinos, Sant Antoni de Benaixeve, Sant Isidre i Sant Joan de Moró.

A més, podeu llegir la declaració institucional que va aprovar el ple de l’AVL, reunit a Burjassot, per a celebrar el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés. El text és un reconeixement a l’extraordinari poeta que va crear una obra monumental.

Així mateix, podeu conéixer les novetats de la tercera edició del programa Lletres Compartides. Miquel Bezares, Joan Pons i Pep Puig són els autors que visitaran la Comunitat Valenciana a la tardor per a donar a conéixer la seua obra. Els escriptors valencians Manuel Baixauli, Elvira Cambrils i Núria Cadenes participaran en el programa que unix l’espai literari comú dels diversos territoris de l’àmbit lingüístic

El butlletí també inclou un article sobre la participació de l’AVL en un conveni estatal per a general models de llenguatge, tant en castellà com en cada una de les llengües cooficials de l’Estat. Les acadèmies que en formen part subministraran els corpus lexicogràfics i específics, assegurant que els models desenvolupats disposen d’una base de coneixement àmplia i detallada, propícia per a l’entrenament i l’evolució de sistemes d’aprenentatge automàtic eficients.

La publicació també recull un resum de IV Jornada de Servicis Lingüístics Municipals, celebrada el 6 de juny en el monestir de Sant Miquel dels Reis. La proposta es dirigix als responsables de la huitantena d’oficines de promoció del valencià (AVIVA) que hi ha a la Comunitat Valenciana. Els objectius de la jornada eren actualitzar coneixements sobre les relacions del valencià amb les TIC, d’una banda, i amb la legislació lingüística, d’una altra; acostar l’Acadèmia als tècnics municipals i propiciar un espai de trobada entre els tècnics de la xarxa AVIVA.

Així mateix, hi ha espai per a recordar la visita dels estudiants d’arreu del món que van participar en l’Estada Lingüística a València que, des de fa quinze anys, organitzen de manera conjunta l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut Ramon Llull.

La publicació es fa ressò de la participació de l’AVL en la quarta edició del festival Mediterranea, que es va celebrar en juliol a l’Alguer, organitzat per l’Associazione Editori Sardi (AES). L’Acadèmia va mostrar el seu quefer diari gràcies a la invitació de l’Associació d’Editorials del País Valencià, que manté una  estreta relació de col·laboració des de fa anys amb l’AES.

A més, el butlletí també dona compte de la presentació de les últimes publicacions de la institució: el còmic El toc manual de campanes i el llibre Els parlars d’Énguera, Anna, Xella, Bolbait, Navarrés, Quesa i Bicorb. El ‘Vocabulario de Enguera y de la Canal de Navarrés’.