L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Catarroja van retre homenatge, a títol pòstum, al poeta catarrogí Ramon Guillem. Amb el títol «Tantes vegades m’has estimat», l’acte es va celebrar en el Saló de Plens del consistori de l’Horta el dimarts 25 de març. Hi van participar escriptors, editors i amics de Guillem, que van recordar, a través d’un diàleg i d’una lectura de poemes, la seua aportació a la literatura valenciana.
La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, i la regidora de Cultura de Catarroja, Dolors Gimeno, van ser les encarregades d’obrir l’homenatge a Ramon Guillem. L’il·lustre veí de Catarroja fou un excel·lent poeta i gran dinamitzador cultural tant en les entitats que va representar com en el seu poble.
Cantó va subratllar que «l’ànima de Ramon era tota poesia. Per a ell, tota la vida girava a l’entorn de la poesia». La presidenta de l’Acadèmia va fer un repàs per l’extensa obra que Ramon Guillem va publicar en tots els gèneres, que va ser reconeguda amb nombrosos guardons, com ara el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en diverses ocasions, el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés per Celebració de la mirada (2004), el Ciutat de València de poesia Maria Beneyto amb La febre dels dies (2017), l’Alfons el Magnànim per Fugaç (2019) i l’últim, del 2024, per Cant d’oblit amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja d’Alzira, poemari que es va distribuir entre els assistents.
Durant la seua intervenció, Cantó també va destacar el compromís cívic i cultural del poeta homenatjat. «Es feia estimar pel seu caràcter i també per les seues mampreses culturals. Era d’esperit inquiet i va participar des de ben jove en nombroses iniciatives», va expressar Cantó. La presidenta va mostrar la solidaritat de la institució amb la comarca de l’Horta Sud per les conseqüències de la dana, que s’ha traduït en la distribució de material bibliogràfic entre els centres educatius de Catarroja per a les seues biblioteques.
La regidora de Cultura de Catarroja, Dolors Gimeno, va agrair la presència al centenar de persones que es van aplegar en l’acte per a celebrar «el compromís cívic i cultural amb el país del nostre amic Ramon». Així mateix, Dolors Gimeno va anunciar que l’Ajuntament iniciarà un expedient perquè la Biblioteca Municipal de Catarroja porte el nom del poeta. «Ramon era un home del Renaixement, una figura polièdrica que va contribuir molt activament a promoure la cultura valenciana i catarrogina», va reblar.
Un activista enamorat de les llibreries
«Ramon era una persona que escoltava més que parlava i que donava veu als menys coneguts; que s’estimava i protegia els seus amics. L’amistat, per a ell, ho era tot. Les persones que ens acompanyen, la gent que l’ha estimat, reconeixien Ramon per la seua vàlua en el camp de la literatura», va expressar l’acadèmica Àngels Gregori per a donar pas al diàleg entre els escriptors Jaume Pérez Montaner, Carles Duarte, Núria Cadenes i l’editor Marc Senabre.
«El fons de l’obra de Ramon és una reflexió sobre la condició humana. Això fa que la seua poesia tinga sempre eixa intensitat. La seua literatura és part nostra, ens construïx, i per això hui la celebrem a Catarroja», va expressar Carles Duarte. En la seua intervenció, Jaume Pérez Montaner va subratllar que l’obra de l’autor homenatjat és «reeixida i exemplar». «Podem constatar que és una veu ferma i segura. La seua és una poesia que reflexiona i ens fa reflexionar. El millor homenatge que li podem fer és llegir-lo i escoltar-lo», va indicar.
L’escriptora Núria Cadenes va definir Ramon Guillem com «un gentleman». «Tenia la capacitat de ser amable i punyent alhora. Entre les bromes sempre hi havia la sentència. Com en aquella frase que ens va deixar en la llibreria Fan 7: ‘És que tallen un vers com si fora una tomaca’», va recordar Cadenes. L’escriptora va compartir algunes anècdotes viscudes en la llibreria. «Era un amant irredempt de les llibreries, les vivia apassionadament i les tenia controlades al detall», va dir. Una percepció també compartida per Marc Senabre, l’editor de Bromera que va presentar el llibre pòstum de Guillem: Cant d’oblit, Premi de Poesia Ibn Hafaja d’Alzira. «És una celebració poder tindre’l hui en les mans, però també em produïx una gran tristesa no haver pogut dialogar amb Ramon sobre este poemari. És una obra que, malgrat els temes que tracta, està plena de llum. Els poemes constituïxen un univers poètic molt sòlid», va explicar Senabre.
El tancament de l’acte va anar a càrrec de Mercè Claramunt, Marina Guillén, Raimon Guillén, Isabel Robles i Mercè Viana, amb la lectura d’alguns poemes de l’extensa obra de Ramon Guillem.