CASTELLANO | ENGLISH

L’alumnat de l’Estada Lingüística gaudirà de la música, la literatura i el patrimoni valencià durant la seua formació a València

Una trentena d’estudiants d’arreu del món participen en l’Estada Lingüística a València que, des de fa quinze anys, organitzen de manera conjunta l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut Ramon Llull. Estes jornades estan pensades per a millorar la competència lingüística i els coneixements culturals dels estudiants de valencià de vint universitats de tot el món. Així, durant més d’una setmana, i fins al pròxim 20 de juliol, els inscrits en este programa rebran cursos de formació lingüística i també podran gaudir d’altres activitats complementàries.

En este sentit, s’han programat les visites al Mercat Central, la Llotja i l’Almoina de València;  al monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l’AVL; a l’Albufera, on disfrutaran d’un passeig en barca i d’un dinar en el Palmar; al monestir de Sant Jeroni de Cotalba, i a Castelló, on assistiran al concert de la rapera Tesa, dins del marc de les Jornades per a Professorat de CLE de la Xarxa Vives d’Universitats.

Així mateix, compartiran temps de lectura amb la poetessa Maria Josep Escrivà i els escriptors Xavier Aliaga i Irene Klein. A més, dins de la celebració del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, podran gaudir de la ruta literària «La València de Vicent Andrés Estellés», a càrrec d’Isabel Anyó. Durant la seua estada, tindran ocasió de conéixer una de les veus més importants de la música en valencià: la guitarrista i cantautora de Pedreguer Sandra Monfort.

També rebran formació sobre mems culturals i llengua i mitjans de comunicació, ja que un dels objectius del curs és la gravació d’un pòdcast sobre l’experiència de l’estada en què es posen de manifest els coneixements adquirits tant de llengua com de la realitat social i cultural valenciana. La cloenda de l’Estada Lingüística, amb participants provinents  d’una quinzena de països d’arreu del món, com ara Cuba, Mèxic, Polònia, Brasil, Croàcia, Alemanya o el Regne Unit, serà un concert a càrrec de la rapera Aina Koda, intèrpret del rap de la proposta Comença de l’AVL per a fomentar l’ús del valencià. 

En la benvinguda als estudiants van estar presents la presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, i Ignasi Massaguer, coordinador de programes de l’àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull. La presidenta de l’AVL va explicar-los que les activitats preparades volen donar conéixer la  realitat valenciana des de totes les perspectives possibles: la llengua, la literatura, la història, l’art, el patrimoni, la cultura i molt més. «Volem que les gaudiu i que vols colpisquen perquè siguen experiències inoblidables en les vostres vides», va ressaltar Cantó.

La presidenta de l’AVL va mostrar la seua satisfacció per la bona acollida d’este curs de formació i va agrair al professorat i als diferents col·laboradors que s’han volgut sumar a la iniciativa la seua dedicació i professionalitat. «Gràcies a tots vosaltres per la vostra participació. I gràcies a l’Institut Ramon Llull per la seua col·laboració permanent i per les complicitats teixides al llarg dels anys de cooperació institucional», va concloure.