L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha tornat a posar en marxa la iniciativa lúdica «En valencià». L’activitat es du a terme amb la complicitat de les Oficines de Promoció del Valencià (AVIVA) que hi ha en més de 80 municipis, a més de l’equip dinamitzador que es desplaça a cada poble. El projecte consistix en omplir, durant 3 o 4 hores, els carrers i les places de xiquets que es divertixen amb activitats lúdiques. La xicalla, però també la ciutadania en general, juguen a sopes de lletres, a partides d’Scrabble, a trobar gentilicis i topònims valencians, al «passa paraula», etc. I, com a novetat, enguany hi haurà també activitats, com el joc de les vocals, per als més menuts, de 3 a 6 anys.
«En valencià» ha començat a rodar en els municipis de Paiporta i Picanya, i finalitzarà el 27 de maig a Xirivella i Paterna. El projecte, que va nàixer el 2012, recorrerà trenta dos poblacions valencianes, al matí i a la vesprada, durant quatre setmanes (dos municipis cada dia). Són una tercera part del col·lectiu d’oficines AVIVA. Enguany, esta acció prendrà els carrers dels municipis participants (Betxí, Alboraia, Vila-real, Peníscola, Catarroja, Alfafar, Onda, Borriana, Xàtiva, l’Alcúdia, Aldaia, Alaquàs, Ibi, Monòver, Novelda, Mutxamel, Alginet, Montserrat, Museros, l’Eliana, Picassent, Burjassot, la Vila Joiosa, Callosa d’en Sarrià, Xàtiva, Altea, Sueca i Gandia), i la ciutadania podrà divertir-se amb els jocs que s’han preparat.
L’objectiu de l’activitat és doble: d’una banda, donar a conéixer l’existència de les oficines locals de foment del valència i, d’altra banda, acostar la llengua al veïnat amb una activitat divertida i engrescadora per a tot tipus de públic. «Els ajuntaments són l’administració més acostada a la ciutadania i, per a l’Acadèmia, són un aliat imprescindible per a la difusió de la normativa lingüística, el treball de recuperació de la toponímia genuïna i el foment de l’ús del valencià», subratlla la presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó.
L’acció ajuda també el veïnat a conèixer les AVIVA dels ajuntaments, i a donar a conèixer quina és la tasca que realitzen, com ara informar sobre proves d’acreditació del valencià, subvencions i la programació de cursos de llengua i altres que es fan en cada poble i comarca.