CASTELLANO | ENGLISH

«En valencià» ja roda per les comarques valencianes

La iniciativa «En valencià» ja roda per les comarques valencianes. El tir d’eixida de l’acció es va donar el passat dilluns 6 de maig, a Dénia. La capital de la Marina Alta va ser la població escollida per a començar esta edició en homenatge a Maria Ibars, Escriptora de l’Any 2024 de l’AVL. La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, juntament amb el vicealcalde i regidor de Normalització Lingüística, Rafa Carrió, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, i altres membres de l’Ajuntament, van visitar el carrer del Marqués de Campo, on es van desenvolupar les activitats que conformen la proposta.

 

Esta activitat, divertida i engrescadora per a tot tipus de públic, permet als participants demostrar els seus coneixements amb jocs de sopes de lletres, de buscar gentilicis i topònims valencians amb les «Paraules amb imant», d’afrontar el repte de superar la roda del «Passa paraula» i mostrar la seua perícia amb «Les paraules», en una disputada partida d’Scrabble en un tauler gegant disposat en terra. A més, la ciutadania i els escolars poden escoltar el rap «Comença», interpretat per Aina Koda. La cançó forma part d’una iniciativa de l’AVL per a animar la joventut a parlar en valencià.

 

La proposta «En valencià» va nàixer el 2012 i té un objectiu doble: d’una banda, donar a conéixer l’existència de les Oficines de Promoció del Valencià disponibles per a la ciutadania en 80 municipis i, d’una altra banda, acostar la llengua al veïnat amb una activitat entretinguda per a tot tipus de públic.

 El projecte recorrerà vint-i-sis poblacions valencianes durant tres setmanes (dos municipis cada dia). Són una tercera part de les que tenen una d’estes oficines, i la idea de l’Acadèmia és continuar la campanya l’any que ve. «Els ajuntaments són l’Administració més acostada a la ciutadania i, per a l’Acadèmia, són un aliat imprescindible per a la difusió de la normativa lingüística, el treball de recuperació de la toponímia genuïna i el foment de l’ús del valencià», expressa la secretària de l’Acadèmia, Immaculada Cerdà.

 

Esta acció prendrà els carrers dels municipis participants per a convidar la ciutadania a divertir-se amb els jocs que s’han preparat, seguint este recorregut: Algemesí, Carlet, Montcada, Albalat del Sorells, Santa Pola, Xixona, Finestrat, Benissa, Moncofa, Sagunt, Benicarló, Almassora, Silla, Mislata, Muro d’Alcoi, Cocentaina, Ontinyent, Onda, Vila-real i Tavernes de la Valldigna i la ciutadania podrà divertir-se amb els jocs que s’han preparat.