Els dibuixants de Camacuc impartiran els tallers de creació de l’AVL en el Saló del Còmic de València del 2025

Des del divendres 28 de febrer fins al diumenge 2 de març, els visitants del Saló del Còmic de València podran conéixer les publicacions de la col·lecció «Gràfica» de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que inclou els còmics creats amb la col·laboració de la Diputació de València. També estan previstos tallers de creació a càrrec de l’editorial Camacuc —reconeguda pel Ministeri de Cultura amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts el 2024,  any del seu  40é aniversari— i de l’il·lustrador Toni Cabo, autor de Boro, Moro i Puromoro.

Els tallers estan pensats per a un públic familiar i hi podran participar una vintena de persones durant els quaranta-cinc minuts que dura l’activitat. «Són tallers divertits, pràctics i didàctics, en els quals ensenyem als xiquets el que és l’essència de la historieta», explica Joan Escrivà, director de l’editorial. Escrivà valora l’aposta de la institució per un gènere que fa anys viu moments d’excel·lència, tant per la qualitat com per la quantitat dels productes que estan creant-se.

Això no obstant, lamenta que els xiquets s’ho estiguen perdent. «Dissortadament, el còmic està infravalorat. La xicalla l’abandona cada vegada més prompte perquè el considera una cosa ‘infantil’. El còmic és l’última de les seues prioritats a l’hora d’entretindre’s», expressa Escrivà. En este sentit, l’editor subratlla que les institucions tenen un paper fonamental perquè els lectors troben publicacions en paper de tots els gèneres literaris. «Necessitem que els xiquets i els adolescents lligen en paper, ja que este format permet una lectura pausada i calmada. A més, el còmic és un dels canals d’expressió més efectius per a transmetre qualsevol contingut», emfasitza.

Entre les novetats d’enguany, l’Acadèmia exhibirà en un panell de cinc metres lineals, dissenyat per McDiego, les portades de la trentena de còmics publicats per la institució des del 2007. Així mateix, els visitants de l’estand de l’AVL podran fotografiar-se al costat de reproduccions en dimensió real d’alguns dels personatges històrics i autors valencians que protagonitzen els còmics de la institució.

Personatges històrics i patrimoni dels valencians

La col·lecció «Gràfica» de l’Acadèmia incorpora publicacions dedicades a personatges històrics, com el còmic Jaume I, i a autors valencians als quals la institució normativa del valencià ha nomenat escriptors de l’Any, com els còmics dedicats a Enric Valor o a Carmelina Sánchez. Altres publicacions estan dedicades a les festes que han sigut declarades patrimoni de la humanitat, com són els còmics titulats El Misteri d’Elx, Vols conéixer la festa d’Algemesí? i Les Falles, o a festes patrimonials, com ara El Sexenni de Morella i La Fira de Tots Sants de Cocentaina. També les tradicions com Els pelegrins de les Useres tenen espai en la col·lecció, o la importància de la dolçaina i el tabal amb El dolçainer de Tales, l’últim dels còmics publicats per l’AVL.

«Tornem al Saló del Còmic de València perquè és una oportunitat magnífica per a donar a conéixer el treball que fem en l’Acadèmia a través dels còmics. La veritat és que la força de la vinyeta s’ha demostrat un canal de comunicació per a tots els públics. És un llenguatge que guanya adeptes any rere any, sobretot, entre la població més jove, i nosaltres volem estar al seu costat», assevera Immaculada Cerdà, presidenta de la Secció de Publicacions i Comunicació de la institució.

 Els còmics publicats per l’Acadèmia es poden adquirir en llibreries per només un euro, i també descarregant-los des de la pàgina web de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua www.avl.gva.es. La institució també regala un còmic als compradors de literatura infantil i juvenil en valencià, com a col·laboració amb les diferents places del llibre del 2025, organitzades per la Fundació FULL.