Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L'AVL firma un conveni amb l'Ajuntament d'Elx i inaugura en la Casa de la Festa l'exposició dedicada al Misteri

18 de maig del 2018

L’alcalde d’Elx, Carlos González, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, han aprovat hui, per primera vegada, un conveni de col·laboració per a realitzar “actuacions de promoció del valencià” en els pròxims dos anys, segons el text de l’acord firmat per les dos institucions en l’acte celebrat en la Sala del Consell de l’Ajuntament.

 

La firma del conveni, que té per objecte promoure el coneixement i l’ús del valencià en el municipi il·licità, compromet a l’Ajuntament d’Elx a vetlar, potenciar i impulsar la toponímia local, la comunicació i la promoció del valencià, tant en l’àmbit intern del consistori com en tot el terme, tal com queda reflectit en el text de l’acord.

Així, l’Ajuntament potenciarà la senyalització en valencià dels carrers i la toponímia local, incorporarà el nom de les noves vies urbanes al nomenclàtor oficial, enllaçarà el web municipal a la pàgina de l’AVL, mantindrà l’oficina de promoció lingüística, augmentarà la programació cultural en valencià i atendrà la formació en valencià dels funcionaris.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua part, s’obliga a col·laborar amb l’Ajuntament en matèries com l’assessorament lingüístic, toponímic i fester, la donació de fons per a proveir les biblioteques, posar la programació cultural pròpia a disposició de la corporació i dels centres d’ensenyament i, finalment, incloure Elx en les línies de subvenció de l’ens.

Exposició del Misteri

Ramon Ferrer ha aprofitat la firma del conveni amb l’Ajuntament per a inaugurar en la Casa de la Festa l’exposició dedicada als misteris assumpcionistes valencians, d’Elx, València i Castelló, de la qual són autors el comissari de l’Any dels Misteris, el professor Hèctor Càmara, i Joan Castaño García.

La mostra resumix en dotze panells la importància de les representacions marianes en terres valencianes des del segle xv. Encara que València i Castelló també tingueren el seu Misteri, només Elx en conserva intacta la tradició. La Festa, com també es coneix el Misteri, està declarada Patrimoni Cultural Immaterial des del 2001. Una publicació de butxaca acompanya l’exposició.

Igualment, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha iniciat la itinerància de l’exposició per tot el territori valencià. Museros i Ibi han sigut les primeres localitats en rebre la mostra, que la institució normativa posa a disposició d’ajuntaments, cases de cultura, instituts i associacions culturals i cíviques, a través de l’adreça electrònica avl@gva.es.