Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L’AVL considera que À Punt reforça la funció normativa amb un model de valencià genuí i ric

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha expressat hui la seua satisfacció per la recent incorporació dels butlletins informatius en la programació d’À Punt Ràdio, ja que considera que “eixamplen el ventall comunicatiu i representen avanços cap als objectius que s’ha marcat la nova Ràdio i Televisió Valenciana”.

 

 

En la nota, després de recordar que la institució té entre les seues funcions determinar la normativa oficial del valencià i vetlar pel seu ús normal, l’AVL es reafirma en la necessitat i defensa dels mitjans públics de comunicació en la nostra llengua, “com a factors de normalització de l’ús del valencià i com a divulgadors d’un model lingüístic genuí i ric”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua considera que uns mitjans de comunicació en valencià “reforcen la tasca de l’AVL i, sobretot, posen a l’abast dels valencians un mitjà valuós per a aprendre i practicar el valencià, en la línia d’augmentar l’autoestima cap a la pròpia llengua”, considerada per la institució com l’aportació del nostre poble al patrimoni lingüístic universal.

L’ens normatiu, per a fer realitat eixe objectiu d’uns mitjans de comunicació públics en valencià, espera que ben prompte siga una realitat el funcionament ple de tots els canals comunicatius que constituïxen À Punt Mèdia, en referència a la televisió “tan necessària” per a vertebrar tot el nostre territori.

Ple AVL

En el Ple de la institució s’ha aprovat els informes de la Secció d’Onomàstica per a valencianitzar els topònims dels municipis de Algímia de Alfara per Algimia d’Alfara; Benlloch per Benlloc, Mondúber per Mondúver, i els canvis dels exònims valencians de les Salines per Salines i Benijòfar per Benijòfer.

Igualment, els acadèmics han acomiadat per jubilació la tècnica Pepa Baixauli Cubells, qui ha dedicat tota la seua vida laboral al valencià, primer en la Conselleria d’Educació i Cultura i els últims quinze anys en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Ramon Ferrer, president de l’AVL, li ha agraït el seus servicis i sobretot l’estima per la llengua.

Finalment, els membres de l’AVL ha tingut un record per a la compositora castellonenca Matilde Salvador, coincidint amb el centenari del seu naixement. Professora del conservatori de València, Salvador va ser la primera dona que va estrenar una òpera en el Gran Teatre del Liceu, Vinatea, amb textos de Xavier Casp.