Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

La Capella i l'Escolania del Misteri d'Elx oferirà un concert a València dins de l'Any Assumpcionista organitzat per l'AVL

València, 9 de març del 2018

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha avançat hui que, amb motiu de la celebració de l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians d’Elx, València i Castelló, la Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx oferirà enguany un concert a la ciutat de València, dins dels actes programats per la institució normativa per a rememorar la importància que este tipus de representacions teatrals de temàtica religiosa en valencià ha tingut al llarg de la història.

 

 

 

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha confiat el comissariat de l’Any dels Misteris al professor de la Universitat d’Alacant Hèctor Càmara, un dels majors especialistes en la matèria. “La nostra literatura es pot considerar afortunada per la quantitat de textos dramàtics que coneixem i les dades documentals que atresorem. Durant l’Edat Mitjana i la Moderna, la Seu fou un focus difusor d’espectacles religiosos vinculats a diverses festes del calendari litúrgic, com ara l'Assumpció”, ha recordat el comissari.

Hèctor Càmara ha explicat també que en el primer quart del segle XV començà a representar-se un drama religiós (o misteri) de temàtica assumpcionista a la catedral de València. “Només se n’ha conservat el paper de l’actor que feia de Maria (219 versos, que pels indicis deu correspondre a un quart del total) en una transcripció paleogràfica que Ruiz de Lihory publicà el 1903. Es tracta d’un text d’una gran riquesa lingüística i una bona qualitat literària, pròpia del segle d’Or”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha declarat el seu president en la presentació, vol posar de relleu amb esta iniciativa de l’Any dels Misteris la transcendència que la tradició, la religió, el teatre i la llengua han tingut al llarg dels segles, i com hui es conserven gràcies a la voluntat d’un poble. “Elx, sens dubte, és el millor exemple de la passió d’un poble per la seua representació o drama més antic, un misteri que l’any de 2001 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”.

Programació

El programa, com a explicat el comissari, constarà d’un extens ventall d’activitats dirigides tant a un públic ampli com a estudiosos i especialistes a partir del mes d’abril. Un dels més destacats serà l’actuació de la Capella del Misteri d’Elx a València. L’Any dels Misteris comptarà també amb un curs sobre el Misteri d’Elx per a professors, tècnics i persones interessades, que se celebrarà a València i Alacant, i una jornada internacional sobre literatura assumpcionista a Castelló de la Plana.

Igualment, hi haurà una exposició itinerant que viatjarà per tot el territori valencià, com ja és habitual en cada edició de l’Escriptor de l’Any, que organitza l’Acadèmia Valenciana del a Llengua. Igualment, l’AVL publicarà una versió en valencià de la guia del Misteri d’Elx, edició que inclourà un vocabulari específic amb les paraules pròpies del drama, amb l’objectiu de facilitar una major comprensió de la representació als assistents.

L’AVL reeditarà el còmic del Misteri d’Elx, publicat per la institució normativa el 2011, i, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Pola, s’imprimirà un retallable de la mangrana que serà distribuït de manera gratuïta per les escoles valencians. També s’ha previst el disseny d’un cartell i d’un díptic amb els termes propis de la representació como ara personatges, espais, aparells aeris i símbols, elements que aniran acompanyats dels corresponents dibuixos.

Finalment, el programa de l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians d’Elx, València i Castelló, presentat hui en el monestir de Sant Miquel dels Reis, es tancarà amb el compromís manifestat pel president de l’AVL, Ramon Ferrer, de celebrar una sessió plenària de la institució normativa a la ciutat d’Elx, coincidint amb les representacions extraordinàries que en la tardor organitzarà el Patronat del Misteri a la ciutat il·licitana.