Gabinet de comunicació

Notes de premsa

Carles Salvador, Escriptor de l'Any 2015 < Tornar
Castelló, 6 de novembre del 2014

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, acompanyat del president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i de l’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, ha anunciat hui a Castelló que el mestre, gramàtic i escriptor Carles Salvador (1893-1955) serà l’Escriptor de l’Any del 2015 en complir-se el seixanta aniversari del seu traspàs.

L’anunci s’ha fet públic coincidint amb una reunió de la Junta de Govern de la institució normativa celebrada este matí en el palau de la Diputació Provincial de Castelló, on també s’han aprovat altres assumptes relacionats amb la difusió i potenciació del valencià en les comarques del nord, en col·laboració amb les institucions públiques castellonenques.

El conjunt d’activitats acadèmiques amb motiu de l’Any Carles Salvador giraran al voltant dels escriptors de la seua època, les institucions, les publicacions i els aspectes lingüístics, educatius, de recerca, periodístics i literaris de la primera part del segle xx, autèntica edat de plata en la construcció de la cultura valenciana contemporània.

L’Any Carles Salvador comptarà amb la col·laboració de la família del mestre i de la Fundació Carles Salvador de Benassal, a més de la participació de la Generalitat, les diputacions de València i Castelló, l’Ajuntament de Benassal, la Universitat de València i la Jaume I, els centres excursionistes de València i Castelló i la Fundació Enric Soler i Godes, entre altes.

La programació de l’Any Carles Salvador s’iniciarà el pròxim dia 22 de novembre a Benassal, amb un acte institucional d’homenatge a l’escriptor i una conferència. Al llarg del 2015 es durà a terme un ampli ventall d’activitats, com ara una exposició general i una d’itinerant, jornades i conferències, l’edició de l’obra literària completa, un volum d’estudis i una unitat didàctica.

A més l’Acadèmia Valenciana de la Llengua preveu la realització d’una sèrie d’activitats pedagògiques: participació en les Festes per la Llengua, presència en els centres educatius amb el nom de Carles Salvador, actes d’homenatge a l’ensenyament del valencià, propostes relacionades amb l’excursionisme i el territori, i representacions teatrals amb textos del mestre.

 

 

 

Altres assumptes

La Junta de Govern de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha acordat en la reunió de hui facilitar a la Diputació de Castelló les publicacions editades per la institució normativa, que s’afegiran al Servici de Publicacions i al Bibliobus que recorre diàriament els pobles de les comarques dels Ports i de l’Alt Palància.

En la mateixa línia, l’AVL ha aprovat col·laborar amb l’Ajuntament de Castelló en la creació de l’espai interpretatiu sobre les Normes de Castelló amb la donació del material utilitzat en l’exposició commemorativa del 75 aniversari i amb mobiliari d’època cedit per l’acadèmic Pere Maria Orts i Bosch.

Finalment, la Junta de Govern ha acordat participar amb la Universitat Jaume I en l’elaboració del web dedicat a les «Normes ortogràfiques» firmades en desembre del 1932 a Castelló de la Plana. Amb la reunió de hui, l’AVL intensifica les relacions amb les principals institucions i entitats castellonenques.